Opehuone

Uusinta tutkimustietoa "kansallismielisistä"

  • Kenttätutkimus meneillään sateisessa illassa
    Kenttätutkimus meneillään sateisessa illassa

Eilen toteutettiin peräti tohtoristasoinen kenttätutkimus. Salla Huikuri ja Riikka Palokorpi levittivät Helsingin Töölössä kadun varteen nerokkaan keräyslaitteen: banderollin, jossa luki 

Marski oli maailmankansalainen

Tutkimukseen valitun ihmisryhmän reitti kulki banderollin ohi. Tutkimuksen tekijät keräsivät näytteitä koko ryhmän ohimarssin ajan.

Seisoimme lakanan kanssa samassa paikassa koko sen ajan, kun kulkue meni ohi. 

Otosta voinee siis pitää melko hyvänä. Kysehän oli "kansallismielisten", eli täsmällisemmin ilmaistuna rasistisen Rajat Kiinni! -liikkeen ja muiden vastaavien toimijoiden valtakunnallisesta päätapahtumasta itsenäisyyspäivänä. Tutkittavaa ryhmää tutkijat havainnoivat tarkasti ja voivat nostaa pari sitä kuvaavaa seikkaa esiin:

Mielenosoittajat olivat pääosin miehiä, ja melkoisessa humalassa.​

Tutkimusjärjestely oli huolella suunniteltu:

Olimme jo suunnitteluvaiheessa korvanneet sanan kosmopoliitti maailmankansalaisella, jotta se olisi helpommin ymmärrettävissä. Olimme sopineet etukäteen, ettemme puhu mitään koko mielenilmauksen aikana. Emme vastaa huuteluihin, emme provosoidu emmekä provosoi. Jos tilanne olisi ollut fyysisesti uhkaava, olisimme lähteneet välittömästi paikalta.

Viimeinen on varmasti hyvä ja yleispätevä käytäntö, vaikka poliiseja oli aivan vieressä. Tässä hieman tutkijoiden havaintoja tuloksistaan:

Koko ajan kun seisoimme paikalla, mielenosoittajat huutelivat meille: ”Suvakit vittuun”. Suurimmaksi osaksi oli ihmettelyä: ”Mitä tossa lukee”; ”Mitä se tarkoittaa”. Joku huusi: ”Marski oli suomalainen, opettele historiaa!”.

Tutkimusaineiston keruusta on vasta vähän aikaa, mutta jotain tuoretta yhteenvetoa on jo saatavilla:

 Tuli mieleen, että jos tässä oli isänmaan tulevaisuudesta huolestuneet, niin syytä huoleen on.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän firaot kuva
Rain Ots

Osallistuin soihtukulkueeseen ja minun lisäksi siellä oli mukana muitakin maahanmuuttajia. Ei siellä ollut kukaan humalassa. Kaverini ovat islaminuskoisia ja väitteesi alkoholinkäytöstä on erittäin loukkaava meitä kohtaan. Kuten anarkistien huudot meille painukaa helvettiin fashistisiat". Rasismista Sinulla ei varmaan ole mitään käsitystä - käytät vain mitä tahansa sanoja joilla luulet voivasi muita satuttaa. Hävetkää suomalaiset - teillä ei ole mitään oikeutta puhua rasismista kun ette tiedä edes mmitä se on.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Rasismi on katsos juuri tuota "hävetkää suomalaiset" -yleistämistä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Rasismista Sinulla ei varmaan ole mitään käsitystä - käytät vain mitä tahansa sanoja joilla luulet voivasi muita satuttaa. Hävetkää suomalaiset - teillä ei ole mitään oikeutta puhua rasismista kun ette tiedä edes mmitä se on."

Esan blogissa ei puhuta sinällään rasismista. Lue blogi uudestaan, niin ymmärrät mitä se käsittelee. Marski oli maailmankansalainen ja sen kieltäminen on hyvin erikoista.

Käyttäjän firaot kuva
Rain Ots

Sitaatti:
"Kysehän oli "kansallismielisten", eli täsmällisemmin ilmaistuna rasistisen Rajat Kiinni! -liikkeen ja muiden vastaavien toimijoiden valtakunnallisesta päätapahtumasta itsenäisyyspäivänä."

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #7

Onko sinun mielestä kansallismielistä haukkua suomalaisia suvakeiksi tai kieltää että Mannerheim oli maailmankansalainen? Miten kuvailisit tuota käytöstä? Mistä se johtuu?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Et vissiin Rain ole käynyt lueskelemassa kansan tylpimmän takarivin aatoksia Facebookin Rajat kiinni! -kansanliike -ryhmässä? Kyllä se ihan rasistista ja natsistista, väkivaltaa ihannoivaa ja raivohullua porukkaa on, eivät he mitää tavallisia suomalaisia ole.

En minä ainakaan löydä sieltä näyttöä sille, että he todellisuudessa pitäisivätkin kaikkia ihmisiä tasa-arvoisina, kunhan vaan kritisoivat maahanmuuttopolitiikkaa.

"Jospa kasteltaisiin isänmaamme sian verellä!"
"Kovat piippuun!"
"Muna,kyrpä,mulkku,lerssi ja niin edespäin. Pitkään pohtineena olen tullut siihen tulokseen että suvakkeja ajaa helvetinmoinen kyrvän imu."
"Yhtäkään rottaa ei todellakaan poliisiksi vittu"

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

rajat kiinni-ryhmä=/=soihtukulkue

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Hävetkää suomalaiset - teillä ei ole mitään oikeutta puhua rasismista kun ette tiedä edes mmitä se on."

Noh.. tämähän on fiksua tekstiä.

Eero Mattila

"Marski oli maailmankansalainen" lausetta enempää ei olisi kannattanut kirjoittaa... ennakkoasenne ei jää epäselväksi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mukavaa, kun leikitte mukana ja pidätte ne mahdolliset sarkasmitutkanne värähtelylukemat omana tietonanne.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Marski tosiaan oli kovin kosmopoliitti eikä se tuon herrasmiehen arvoa lainkaan pienennä vaan korostaa. Ikävä kyllä, kaikki eivät sitäkään halua tietää.

Tulipa mieleen taannoin lukemani Yhdysvalloissa suoritettu tutkimus. Osalle kansalaisista tuli uutena asiana eteen se ettei Jeesus puhunutkaan englantia vaan jotain käsittämätöntä lähi-idän mongerrusta. Osa haastatelluista jopa suuttui ja kieltäytyi uskomasta.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

TietääkseniMarski oli Suomen kansalainen siitä asti kuin Suomi oli itsenäinen, ei mikään maailmankansalainen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Et näköjään tiedä, mitä sana maailmankansalainen tarkoittaa.
Sama taisi vaivata useita ohikulkijoitakin.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Marski oli Suomen kansalainen ja varmasti ei hävennyt sitä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #14

Miksi jankkaat? Ei se ole kenellekään epäselvää. Tiedätkö, mitä tarkoittaa maailmankansalainen, eli kosmopoliitti?
http://lmgtfy.com/?q=kosmopoliitti

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Eipä se Suomen kansalaisuus olekaan ristiriidassa puhua äidinkielenään ruotsia saati suhtautua avoimesti ja tasapuolisesti maahanmuuttajiin, ulkomaalaisiin ja ulkomaihin. Niinkuin marski tekikin.

Tosin eräille se Suomen kansalaisuus merkitsee juuri ennenkaikkea noiden asioiden kieltämistä ja polkemista lokaan.

No, suomea tuo friherre ei koskaan kunnolla oppinut mutta eipä tuo arvoaan vähennä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Nojaa, koko 1920-luvun ajan Mannerheim harkitsi hakeutumista jonkin toisen eurooppalaisen maan palvelukseen. Tämän lisäksi hän ehti ennen sotia ja sotien jälkeen asua kohtalaisen pitkiä aikoja muun muassa Intiassa, Itävallassa, Portugalissa ja tietysti Sveitsissä.

On se ihan kohtalainen suoritus, jolla pääsee nykymittapuulla maailmankansalaiseksi mennen tullen. Etenkin kun hän vielä puhui sujuvasti yhtä sun toista kieltä, ja hallitsi kohtalaisen vaivatta paikalliset perinnäistavatkin, joihin yleensä myös suhtautui kunnioituksella.

Tohtorikaksikko olisi voinut kirjoittaa julisteeseensa myös "Marski kunnioitti koraania", ja sekin olisi pitänyt täsmälleen ja sanatarkasti paikkansa.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Mistä ihmeestä te tiedätte miten Marski suhtautuisi tähän kansain vaellukseen. Onko teillä yhteyksiä tuonpuoleiseen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Missä kommentissa on sanottu jotain tuollaista? Ei missään.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

No jos tässä puhutaan samasta kaverista, joka oli Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja, toimi hyvinkin aktiivisesti humanitaarisessa vapaaehtoistyössä 1920- ja 1930-luvuilla ja oli päävastuullinen SPR:n ambulanssiretkikunnasta Etiopiaan, niin tuskin hän nyt pakolaisia kohtaan järin tylykään olisi ollut.

Tietysti jotkut kommunistit voivat yrittää väittää muuta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mannerheim auttoi aikansa pakolaisia, eli venäläisemigrantteja. Epäilläänpä hänen jopa toimineen emigranttien järjestöissä, jotka lähettivät terroristisoluja Neuvosto-Venäjälle.

Eli hän siis teki juuri sitä, mistä "suvakkeja" tänään syytetään: hyysäsi tänne tulvivia (n.20.000) pakolaisia SPRn hommissa ja auttoi terroristeja! Voi kauhistus...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Tietysti jotkut kommunistit voivat yrittää väittää muuta."

Hyvä lisäys. Nyt jokainen vastaanväittäjä voidaan leimata kommunistiksi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

12 syytä, miksi Mannerheim oli Suomen ensimmäinen ja paras hipsteri.

http://sininenzeppeliini.blogspot.fi/2014/08/manne...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#21
Olihan tuo sitäkin, niinkuin monet nykysuomalaisten esivanhemmista. Toiset sitten toisella puolella.

Toisaalta marski kielsi sotavankien teloitukset vankileireillä ja sekös innokkaimpia alaisia sapetti vaan jatkoivat vielä jonkin aikaa.

Siinä mielessä lahtarinimityksen käyttö on oikeutettua jos kohta hieman tarkoitushakuista, koska eipä tuo jatkosodankaan aikana ihan jakamatonta suomalaisten ihailua saanut vaan kritisoijansa oli hänelläkin.

Mielestäni maamme historian merkittävimpiä henkilöitä, muutaman muun ohella. Aikansa lapsi josta ei kuitenkaan ole syytä tehdä mitään yli-inhimillistä taruolentoa vaan ihminen jonka teot ansaitsevat arvostuksen. Ei pelkästään sodan vaan monen muunkin ominaisuutensa vuoksi jotka kelpaavat esimerkeiksi nykyäänkin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on totta, että kielsi ns.kenttäoikeudet, mutta melko myöhäiseen se meni. Kiistelty hahmo on, toisille sankari ja toisille juuri lahtari.

Historia on mielenkiintoista ja ihmiset käyttävät tietyistä henkilöistä vain niitä itselle sopivia piirteitä, olet oikeassa, että tavallinen ihminen, jolla oli omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Merkittävä henkilö Suomen historiassa kuitenkin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #25

Tuli tänään juuri divariini myyntiin Kärsimysten teiltä - kymmenvuotismuistoja, ja luin sen tässä iltasella, tämähän on punaisten puolelta kirjoitettu, on tilastoja kaatuneista paikkakunnittain ja teloituskuvia, ehkä siksi tuo lahtari tuli niin äkkiä. :)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #26

Ehkä olisi hyvä täsmentää, että varsinaisesti Marski ei ollut lahtari. Kenraali Mannerheim oli lahtari, marsalkka hänestä tuli myöhemmin ja presidentti vielä myöhemmin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #26

Kun omia sukujuuriani löytyy vähän kummankin puolen joukoista niin on kohtuullisen helppoa koittaa suhtautua kiihkottomasti. Tai vaikka valita puoli ilman isompaa tunteen paloa. Meillä on puolellamme tuntemus sellaisesta historiasta ja sen seurauksista jonka keskellä nuo aikalaiset joutuivat elämään tuntematta tulevaisuutta.

Vanhoja sukulaisia kersana kuunnellessani oli myös outoa oppia ymmärtämään kuinka syvällä voivat sellaiset vihan juuret olla ja kuinka pitkälle ajallisesti ne voivat jatkua.

Pikkukaupungissa 60-luvun lopulla vanhempi väki jakoi perheitä vielä punaisiin ja valkoisiin. Muistettiin tasan tarkkaan miten mikäkin sukulainen oli kuollut, minkä ladon taakse rakas isoveli ammuttu, kuka sen teki ja kuka kosti jatkamalla kierrettä.

Suuria tunteita tosiaan herättää vapaaherra joissakin vieläkin.
Se on kuvaavaa että kun vielä joskus 70 tai 80-luvulla joku vähemmän tiedostava punkbändi (nimeä en muista) teki kappaleen 'Mongoloidi oli Mannerheim' se ei sen suurempaa kohua herättänyt.
Vaan kun tehtiin leffa Musta Mannerheim niin se herätti tietyissä piireissä aikamoisen jihadin vaikka tuossa rainassa itseasiassa käsiteltiin marskia varsin ylistävästi. Niin ne ajat muuttuu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #28

Niin se maailma muuttuu:) Selvitellyt ole minäkin suvun touhua, ja kuinka ollakaan äidin puolelta olen paikallisen punapäällikön jälkeläisiä, siinä se varmaan on tämä sukurasite. :)

Martti Kovala Vastaus kommenttiin #25

Kommareita harmittaa, kun eivät saaneet juonittua Suomea osaksi vankileirien saaristoa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

No jos tutkimuksen taso on tänä päivänä tätä, niin on syytä huoleen....

Kari Ahveninen

Mielenkiintoista. Mitenkähän tilaisuudesta nähty suora (ja myös epäsuora) videomateriaali ei tue "tutkijoiden" havaintoja laisinkaan?
Eikä tämän kansallismielisen kulkueen jäljiltä ollut mitään yhteenottoja kenenkään kanssa?

Tämähän on aivan yhtä luotettavaa kuin takku.netin tai kansanuutisten asioista kertomaa. Olen lievästi sanottuna huvittuneena seurannut millaista kirjoittelua siellä on, joten en laisinkaan hämmästy että pari "vasemmistotutkijaa" saa aikaan tällaisen tuloksen...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Pystyitkö videosta haistamaan niiden marssijoiden hengen, vai kuinka?

Kari Ahveninen

Tjaah, jos kaikki miespuoliset henkilöt siellä kerran olivat kännissä silminnähtävästi, niin olisi kai se silloin näkynyt, vai? Tuskin nää "tutkijatkaan" kävivät henkeä haistamassa, vai mitä arvelet?

Jos eivät, eivätkä pitäneet ratsiaa jossa testataan humalatila, niin miten he ovat voineet siinä varmistaa että ovat humalassa?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tervetuloa vain uudetkin tosikot mukaan, ei lopu täällä internetissä tuolit kesken!

Löytyypähän kyllä muuten sellaistakin tietoa, että jossain ratikassa on heilattu ja uhkailtu ihmisiä ja ravintoloissa on ollut hässäköitä siellä täällä. Asialla nämä isäm maamm puollustajat.

Kai Sadinmaan saamat uhkailut kyllä tallentuivat videollekin.
Syksy Räsänen seurasi toritapahtumaa paikan päältä ja kaikenlaista vastenmielistä siellä tapahtui. Kyse ei ollut tavallisten ihmisten isänmaallisesta soihtukulkueesta, ei tosiaankaan. Suomessa ei oikeasti isänmaallisessa tapahtumassa hurrata Heil Hitlerin huutelijalle.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Kertokaas minulle tietämättömälle nuorelle mikä on maailmankansalainen.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Wikipedian lyhyt määritelmä:

"Maailmankansalaisuus (myös kosmopoliittisuus, kosmopolitanismi ja globaali kansalaisuus[1]) on tunne olemisesta koko maailman eikä vain jonkin kansallisvaltion kansalainen. Maailmankansalainen tuntee olevansa kotonaan kansainvälisessä ympäristössä. Rotu, uskonto ja tausta eivät merkitse maailmankansalaiselle kovin paljoa."

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Kiitoksia tiedosta. Itse en siis ole maailmankansalainen, koska en tunne olevani koko maailman kansalainen.

Aleksi Sahala

Kappas, tästä olikin jo kirjoitettu. Ehdin jo vähän avautua aiheesta: http://aleksisahala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20803...

Itseäni jäi siis lähinnä askarruttamaan lakanan todellinen sanoma. Valtiotieteen tohtorin luulisi tietävän, että marssijat eivät suinkaan vastusta Fazereita, Finlaysoneita tai Mannerheimeja, vaan humanitaariseen maahanmuuttoon liittyvää lyhytnäköistä politiikkaa.

Huvittaa myös hieman tuo pieni närkästys hiljaisen provokaation epäonnistumesta, joka johtaa oitis marssijoiden mustamaalaamiseen alemmalla tasolla – puuttumalla näiden alkoholinkäyttöön. Ajankohta puuttumiseen oli kuitenkin sikäli huono, että juurikin samalla hetkellä maan yhteiskunnallinen kerma oli kokoontunut linnanjuhliin maistelemaan boolia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos ne ei vastusta Finlaysoneita ja Mannerheimeja niin miksi ne sitten huuteli jotain, oliko se suvakit vittuun, näille Marskin muistajille?

Aleksi Sahala

Syynä ei varmaankaan ollut Marskin muistaminen, saati Marskin perhetaustat ja palvelusvuodet mm. Venäjän armeijassa, vaan yksinkertaisesti lakanan provokatiivinen teksti. Varmasti nyt tempauksen kannattajat levittelevät käsiään ja esittävät autuaan tietämättömiä toistelemalla "miten niin provosoiva? – tässähän vaan kerrottiin fakta".

Ajattelepa, jos #meilläonunelma -kulkueen vierelle joku menisi hiljaa pitelemään banderollia, joka vaikkapa julistaisi "auttamisen hinta 2016: 590 milj. euroa". Epäilen hyvin vahvasti, että kukaan ei tarttuisi syöttiin ja huutaisi "rasistit vittuun". Jos banderollin pitäjältä kysyisi provokaatiosta, todennäköisesti vastaus olisi "no, kerrottiin vaan faktat".

Joka tapauksessa väite siitä, että maahanmuuttokriittiset** vastustaisivat Finlaysoneita on yhtä absurdi kuin se, että maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuvat haluaisivat Suomeen lisää raiskauksia. Kumpikin olettamus osoittaa paitsi taipumusta ääriajatteluun, myös hyvin alhaista kykyä ymmärtää ympäröivää maailmaa.

**) Käytän sanaa maahanmuuttokriittinen, koska humanitaariseen maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuva on yksinkertaisesti liian pitkä termi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita (tai ole koskaan tarkoittanut) sitä, että maahanmuuttoa vastustettaisiin kategorisesti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #43

Sinun esimerkkisi ontuu. Mannerheim liittyy itsenäisyyteen jota juhlitaan. Antirasistinen ns unelmamiekkari taas ei ota kantaa maahanmuuton muihin aspekteihin kuin rasismiin. Rasisminvastustaja ei automaattisesti halua kasvattaa/supistaa maahanmuuttoa.
Vain avoimesti rasistisella banderollilla voi olla provokatiivinen luonne antirasistisen miekkarin varrella.
Olen muuten alkanut epäilemään että Suomen itsenäisyyden historia ei ole se mitä 612 juhlii.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Onhan meilläkin keskuudessamme henkilö jota voi hyvällä syyllä kutsua "maailmankansalaiseksi" nimittäin pres. Martti Ahtisaari.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Varmaan ihan noin järeää kaliiberia ei tarvitse olla maailmankansalaisesta käydäkseen.
Muutamia esimerkkejä, joiden epäilen olevan kosmopoliittisia suomalaisia:
- monet taidemusiikin huippumme
- Pekka Haavisto (kriisisovittelijan hommissa, kuten Ahtisaari)
- toimittaja Rauli Virtanen
- maailmanmatkaajat Riku Rantala ja Tunna Milonoff
- muutamat kv. lajien urheiluammattilaisemme
- taiteilija Osmo Rauhalalla on ateljee New Yorkissa ja luomutila Siurossa
- ne muutamat sairaanhoitajat ja lääkärit, jotka ovat usein avustuskeikalla milloin missäkin päin maailmaa

No, ulkomailla voi tietenkin keikkailla, asua ja työskennellä ja olla vaikka kuinka syvällisesti verkostoituneena ja silti olla tulematta erityisen kosmopoliittiseksi, mene tiedä. Esimerkiksi kv. taide-eliitin piireissä pyöriminen saattaa 'kosmopolitisoida' ihmistä vähemmän kuin karavaanarimatkailu. Minusta kosmopoliittisuus ei välttämättä tarkoita mitään sen kummempaa poliittisuutta, kuten tuossa Wikipedian määritelmässä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei maailmankansalaisuus edellytä rankkaa ramppaamista ympäri maailman. Se on henkinen asenne. Minulla ei ole matkustusviettiä, mutta minun puolestani maailma voi lähestyä minua. Tuossa myöhemmin Tossis kertoo meille kiertäneensä aktiivisesti maailmaa ymmärryksen siitä yhtään avartumatta. Kyllä se maailmankansalaisuus on lähinnä asennekysymys.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kari Ahvenainen kirjoittaa: "Mielenkiintoista. Mitenkähän tilaisuudesta nähty suora (ja myös epäsuora) videomateriaali ei tue "tutkijoiden" havaintoja laisinkaan?"

Tässä alla videomateriaalia Rajat kiinni-porukan 6.12. kokoontumisesta, ennen soihtukulkuetta. Kunniavieraana persujen kansanedustaja Laura Huhtasaari.

Katso kokonaan https://www.youtube.com/watch?v=C-DbGh5LmbU&featur...

Kari Ahveninen

Jaha. Taas tyypilliseen vassaritapaan aletaan keskustelemaan ihan eri asiasta. Nämä "tutkijathan" olivat olleet tutkimassa tilannetta marssin aikana, ei missään torilla.

Ja tuostakaan videosta ei kyllä käy selville yleisön humalatila, kuvaajan tilasta en osaa sanoa, sen verran kelvotonta kuvaustyötä.

Reijo Tossavainen

Marski oli maailmankansalainen, mutta ennenkaikkea suomalainen.

Mannerheimin tapaan minäkin olen asunut vuosia ulkomailla ja matkustellut noin 60 maassa. Olen silti ennenkaikkea suomalainen.

Nykymaailmassa hyvin monet asuvat Mannerheimin tapaan ulkomailla ja matkustavat ulkomailla, mutta ovat ennenkaikkea suomalaisia.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kaikkien maailmankuvaa se laajakaan matkustelu ei avarra.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Venäläiskenraali Mannerheim siirrettiin reserviin syyskuussa 1917, 50-vuotiaana. Tuskinpa hän olisi ikinä Pietarista muuttanut, mikäli kaupunginvaltuuston voimasuhteet olisivat pysyneet hänen kannaltaan miellyttävämpinä.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Tuossa on niin paljon disinformaatiota, että läjää on vaikea kommentoida. Se haisee.

Muutama pointti :

Missä se Maailma-niminen maa on ja oliko Marsi sen kansalainen ja oliko passi ? Vai onko kyse mielikuvituksesta ja unelmasta, ehkä harhoista ? Kertoisitko miltä se sinusta tuntuu ? Siis väitän, ettei Marski ollut maailmankansalainen.

Ei ihme, että kansalaiset ihmettelivät performanssia ja taiteellista iskulausetta. Sen tehtävä oli provosoida.

Eihän kukaan hauku kaikkia suomalaisia suvakeiksi. Joten väittämää ei kannata kommentoida, koska väite ei ole totta.

Nuo muut blogissa ja kommenteissa faktoina esitetyt väitteet on vailla todellisuuspohjaa.
-Miten marssi oli rasistinen ?
-miten marssi oli äärioikeistolinen ?
--Tuohon ei riitä toimittajanmielipide.
-Ihmiset eivät olleet pääsääntöisti humalassa. Keksitty juttu.

-koko 'tutkimuksen' ajatus on omituinen. Mitä siinä tutkittiin ? Osallistujina oli erilaisia Suomen kansalaisia, jotka halusivat kulkueeseen. Mukana oli maahanmuuttaneita. Banderolli oli auki soihtukulkueen vierellä. Miten siinä mitattiin ? Missä se julkistetaan ja tarkastetaan ?

-hutkimuksen premissit olivat oma mielipide asioista.
-hutkimuksessa oli keksitty valheellisa väittämiä.
-hutkimuksesta ei ole tehty tutkimusta.

-jne

PS. Olen käynyt monessa maassa ja maanosassa ja matkustellut paljon. Olen myös asunut ulkomailla. En ole maailmankansalainen vaan suomalainen. Niin passissa seisoo. Maailmassa voi liikkua, muttei ole maailmankansalaisuutta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kappas vaan, jälleen yksi, jolla närkästys sammuttaa huumorintajun.

Kyllä maailmankansalaisuus eli kosmopoliittisuus on ihan todellinen ilmiö, joillakin jopa identiteetti. Yli sata vuotta sitten se oli melkein enemmänkin sääntö kuin poikkeus eliitissä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Passissa seisoo myös, että olet Euroopan unionin kansalainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset