Opehuone

Rasistien syvä ja laaja tietämättömyys

  • Milla Paloniemen Siili kiroaa varkaat.
    Milla Paloniemen Siili kiroaa varkaat.

Rajat kiinni! -kansanliike, Odinin soturit ynnä muut kiukkuiset somen ravakkiporukat ovat tähän saakka tulleet tunnetuiksi lähinnä väkivaltarikostaustallaan, tyhmyydellään ja ennakkoluuloisuudellaan. Myös kansallismielisten säälittävän huono oman äidinkielen osaaminen on silmiinpistävää.

Heidät on myös monesti havaittu hyvin tietämättömiksi lainsäädännöstä ja muistakin yhteiskunnan toiminnoista. Ei siis mikään ihme, että varastaminenkin kuuluu näiden mölväkkeiden keinovalikoimaan. Suositun Kiroileva siili -hahmon luoja Milla Paloniemi on joutunut pulaan, kun ravakit ovat tehneet hänen siilihahmostaan rasistisen huutelijan. Tarroja kuulemma tulostellaan ja varastettu ja muunneltu siilikuva leviää somessa.

Taiteilijan luoma piirroshahmo on hänen omaisuuttaan ja vain hän saa päättää sen käytöstä. Lupa käyttöön ja muunteluun pitää kysyä häneltä. Sen joko saa tai ei. Ilmaiseksi tai korvausta vastaan. Ilman lupaa ja vääristellen käyttävä joutuu maksamaan korvauksia ja sakot tekijänoikeusrikkomuksesta. Hahmon suosio tai toisten harrastama luvaton käyttö ei tee siitä yhtään enempää vapaata riistaa. Oikeudet kuuluvat aina tekijälle.

Vastenmielistä, miten 'isämm maamm puollustajat' eivät kunnioita suomalaista työtä! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Koko kansallismielisen ääriskenenen ongelma on että ovat suhteessa suomalaiseen kulttuuriin koko ajan liikkeellä pummin asenteella.
Myös heidän eliittiin nousseet tukijansa ovat harvinaisen nuivia suhteessa suomalaiseen kulttuurituotantoon.
Ilmiö on prikulleen sama kuin Trump-kampanjan lippikset. Niissä lukee joku isänmaallinen iskulause ja sisällä törröttää Made in china-lappu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mä luulen ettei Paloniemen kannata käräjöidä koska osia taideteoksesta saa käyttää. Ja taideteosta saa käyttää osana uutta taideteosta. Mutta hyvä että kiinnittää huomiota henkiseen loisimiseen jota noi piirit harrastavat. Vetävät toisten työpanosta vessanpytystä alas. Eivätkä itse opettele mitään paitsi varastelemaan.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Voi kamala, nyt rasistit ovat menneet siilinkin varastamaan.
Mikäs tällaisen törkyteon kriminaalinen arvo on?
Varmasti 10 x rollaattoria lykkivän mummon ryöstäminen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Rasistit inhoavat suomalaisia ja suomalaista kulttuuria. Sehän niiden viesti jatkuvasti on.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tähän ketjuun saa toki jokainen muukin halukas tulla ilmoittamaan, että varastaminen on ihan mitätön juttu.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

No olemassa olevan tiedon mukaan se on.
Teon tuomittavuuden yksinkertaisin mittari on siitä saatu tuomio.
Mikä on oma arviosi siilivarkaan tuomion suuruudesta?
Enemmän kuin joukkoraiskauksesta tuomittu 1v 4kk ehdollinen?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Mitä Paloniemeltä tarkkaan ottaen on varastettu? Ymmärrän sen, että jos minulta varastetaan polkupyörä, niin minulla ei enää ole polkupyörää, ja se on väärin. Tai, jos Paloniemeltä varastetaan 1000 €, niin hänellä on 1000 € vähemmän rahaa, ja sekin on väärin. Mutta mitä Paloniemellä ei enää ole, jos joku printtaa kuvan siilistä, joka sanoo jotain?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #18

Hyvin perusteellinen ilmoittautuminen tekijänoikeuksista tietämättömien joukkoon.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #18

Paloniemeltä on varastettu hänen tekijänoikeutensa luomaansa hahmoon eli kiroilevaan siiliin, jos et tätä tajua, olet niin tyhmä, että se varmaan tekee kipeää.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #20

En tajua, miten oikeuksia voisi varastaa, eikä se ainakaan toistaiseksi ole tehnyt yhtään kipeää. Oikeudet ovat abstrakteja käsitteitä, eikä niitä voi omistaa tai varastaa. Oikeuksia voi toki loukata, mutta ymmärrän kyllä, miksi jotkut haluavat puhua tekijänoikeusloukkauksista varkauksina.

Varkaus on selkeä ja ymmärrettävä käsite, josta suurin osa jakaa mielipiteen, jonka mukaan se on väärin. Jos saa määriteltyä jonkin teon varkaudeksi, on sen tuomittavuutta hyvin helppo puolustaa, ja keskustelusta tulee yleensä lyhyt ja lopputuloksena kaikki ovat yleensä yhtä mieltä siitä, että teko on väärin.

Jos sen sijaan puhuttaisiin asiasta sen oikealla nimellä, eli tekijänoikeusloukkauksesta, voisi keskustelu helposti lipsahtaa aloittajan mielestä väärille urille kuten esimerkiksi siihen, että mihin tekijänoikeus perustuu, kuinka johdonmukainen käsite se on tai, että mitä kaikkea sen tulee koskea.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #24

Paloniemen on luonut kiroilevan siilin, joten hänellä on oikeus myös tämän siilin mielipiteisiin. Meidän siilin ystävien mielestä Paloniemi ja hänen siilinsä ovat yhtä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #24

Sulle Jani ei tekis identiteettivarkaus kipeää. Vaikka joku vassari rupeis trollaan sun profiilillasi. No ei varmaan. Sähän trollaat jo ite.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #27

En vertaisi piirroksen kopiointia identiteettivarkauteen. En millään usko, että kiroileva siili (pitäisikö se kirjoittaa isolla alkukirjaimella?) muodostaisi (ainakaan kokonaan) Milla Paloniemen identiteetin.

Se, miten kipeää identiteettivarkaus tekisi, riippuu tietysti siitä, mitä se käytännössä tarkoittaisi. Jos joku esimerkiksi kopioisi kuvani ja liittäisi siihen jonkin puhekuplan (mikä ei tietysti ole varsinaisesti identiteettivarkaus), niin en usko, että se tekisi juurikaan kipeää. Muutamasta tuntemastani henkilöstä on tehty tällainen "meemi", ja he vaikuttavat olevan lähinnä huvittuneen ylpeitä siitä. Minua ei kukaan toistaiseksi ole moisella tempulla kunnioittanut.

Mahdollisia muita lukijoita varten vielä loppuhuomautus: En trollaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #30

Kun kaikki palstat olisivat täynnä Jani Korhosia puhumassa sitä sun tätä mutta ei mitään mitä sinä sanoisit niin se ei tekisi kipeätä? Kontrollin menetys kyllä tekee kipeätä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #31

En oikein osaa täysin kuvitella tuollaista tilannetta. Jos sellainen tosiaan syntyisi, niin voisihan tuo tietysti kipeää tehdäkin, mutta tuolla skenaariolla ei enää ole mitään tekemistä alkuperäisen aiheen, eli yhden siilikuvan luvattoman levittämisen kanssa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niissä olisi monelle paimentamista. Helpoiten se onnistunee niiltä jotka edes osittain jakavat heidän näkemyksiään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No rasistit on rosvoja juu, mutta tätäkin blogia kirjoittaessasi ladattiin netistä Suomalaisten toimesta satoja leffoja ja musiikkia laittomasti.

Näitä rosvoja on aika paljon, eli ei ne odinit ole ihan uutta keksineet.

Tietysti, kun haluaa paljon lukijoita ja kommentteja, niin rasisti on hyvä sanoa otsikossa, toinen hyvä sana on persut.

Sini haistaa nämä oivalliset blogit heti, siitä voi olla jokainen varma. :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

;-) Tällä kertaa oli erikoisalaani. Mähän myös teen poleemisia kuvia.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Hyvä kommentti Petteri! Varsinkin kolmas kappale.

Todella moni saa "kiksejä" kun pääsee laukaisemaan persu- tai rasisti-sanan, ja jotensakin älyttömin perustein.

Henkilön rasistiksi nimittelystä olisi syytä pahimmissa tapauksissa nostaa herjaus-syyte.

Koittakaa nyt ymmärtää, että ei kaikki nykyisen maahanmuuton arvostelu ole rasismia millään mittarilla mitattuna. Kyllä totta vieköön kyseisessä asiassa on hyvin paljon asiallista kritikoitavaa.

Tällä kommentillani en ota enempää kantaa itse blogin tapahtumaan, mutta kyllä Mäkisen tekstissä on asiaakin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Onhan suvaitsevaistollakin aika huono ymmärrys äidinkielestä, esim. YLE väitti Selänteen puhuneen joukkoraiskauksesta, vaikka sellaisesta ei mitään puhunutkaan.
http://herrakeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21320...
http://www.hs.fi/sunnuntai/a1457671276905

Suvaitsevaisto ei myöskään näytä ymmärtävän sitä, että Suomen laki mahdollistaa turvapaikanhakijoiden palauttamien turvalliseen kolmanteen maahan, josta he ovat tulleet, ja josta he olisivat voineet hakea turvapaikkaa.

Tekijänoikeudetkaan eivät ole ihan yksiselitteisiä:

"Esimerkiksi piirroshahmo, kuten Aku Ankka tai Muumipeikko, ei periaatteessa saa tekijänoikeussuojaa hahmona, vaan teostasoon yltävänä piirroksena. Toisaalta hahmon jäljittelyn voidaan tulkita loukkaavan tällaista tekijänoikeutta, joten asiallisesti ottaen hahmo saa suojan. Tekijänoikeusneuvoston lausunto 2006:16 jättää tällaiset kysymykset sen varaan, onko piirrosta pidettävä toisen piirroksen muunnelmana vai itsenäisenä teoksena."

https://www.cs.tut.fi/~jkorpela/tekoik/all.html

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vitsi Ilkka kun oot noin osaavainen mikset opeta niitä joita myötäilet ja jotka sinua myötäilee. Monet niistä voisi tulla ilosimmiksi jos joku vähän neuvois niitä ja antais huomiota. Olis win win kaikille.
Tai oottekste nuivat tarkoituksella aina vain kyynisiä ja toivottekin et kaikki turhautuu.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Kyllä mä joskus opetankin, tämä suvaitsevaisten kanssa keskustelu on hauskempaa, joten mieluummin keskustelen suvaitsevaisten kanssa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #13

Kaikki muuttuu hauskaksi kun siihen paneutuu. Haasteethan ne on elämän suola.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #14

Nuivat on tärkeimmissä asioissa kuitenkin oikeassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #16

Ei kai nyt kukaan ole aina oikeassa, en minäkään :)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kyllä pitää olla melkoinen fiksaatio, kun tässäkin yhteydessä pitää tulla huutelemaan, että 'mutku joukkoraiskaus'.

Onko se muuten joku ravakkien kansantauti, että lakia luetaan, mutta ihan väärästä kohdasta? Korpelan jutut ovat muuten aika vanhoja, tuorein vuosiluku on tuossa tekstissä 2008.

Tässä tapauksessa on nyt kyse siitä, että on otettu taiteilijan kuva, töherretty siihen oma mölinäteksti ja pistetty jakoon. Tekijän sigukin on jätetty kuvan viereen. Millä ihmeellä sinä tästä vielä väännät, että tämä muka olisi sallittavaa?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Se kommentti koski äidinkielen osaamista, ei joukkoraiskausta.

Mistä väärästä kohdasta olen lukenut lakia? Sanoit: "Taiteilijan luoma piirroshahmo on hänen omaisuuttaan ja vain hän saa päättää sen käytöstä. " ... mutta tekijänoikeudet eivät suojaa hahmoa, kuten kommentoin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Hyvä blogisti.

Tämän voi myös kääntää toisinpäin.

Itse en ainakaan pyri väittämään että siilivarkaus olisi sallittavaa.
Haluaisin oman näkemyksesi siitä mikä seuraamus tästä rikoksesta olisi mahdollisuus tuomita.

- Enemmän/vähemmän kuin myymälävarkaudesta?
- Enemmän/vähemmän kuin 20km/h ylinopeudesta 80km/h alueella?
- Enemmän/vähemmän kuin mummonrullauksesta?
- Enemmän/vähemmän kuin siitä josta et halua keskustella koska....?

Pyrin siis sijoittamaan tämän rikoksen nykypäivän lain tulkintaan, siitähän selviää teon tuomittavuus.

Poliisihan meillä tutkii kun vain joku ilmoittaa. Syyttäjät syyttävät tai jättävät syyttämättä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #25

Tässä tapauksessa pääasia olisi että varkaat edes tajuaisi mitä ne tekee suomalaisella taiteilijalle ja jopa muille nuiville jotka joutuu häpeämään.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #25

Seuraamukset toisten työn varastamisesta ja vääristelystä hyötymistarkoituksessa ovat liian pieniä. Oikeudenhaltijat eivät ole saaneet oikeutta. (Ei, älkää tulko selittämään mitään levy- tai videopiratismitapauksista, en tarkoita niitä.)

Vertailu joihinkin ravakkeja kiihottaviin rikostapauksiin ei ole järkevää, ei niitä oikeuskäytännössäkään niin vertailla. Ihan hölmö ajatus vertailla väkivaltaa, liikennetörttöilyä ja tekijänoikeuksien loukkauksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset