Opehuone

Puheenvuoron huonot häviäjät nettihäirikköinä?

Ihmiset, jotka julkisesti vastustavat rasismia, äärioikeistolaisuutta, perussuomalaista aatetta tai ylipäätään antiliberaaleja, konservatiivisia nykyvirtauksia ovat monesti joutuneet häirintäkampanjoiden kohteeksi.

Pahimmillaan lokakampanjointi on pursunnut netistä IRL kotiin ja työpaikalle saakka. Häirinnän ja uhkailun tarkoituksena on tehdä elämä epävarmaksi, pelotella ja yrittää aiheuttaa vaikeuksia niin, että ei enää haluaisi tai uskaltaisi käyttää sanomisen vapauttaan. Monet tutkijat, toimittajat, kansalaisaktiivit ym ovat joutuneet kokemaan kovia. Ilmiö on uusi, joten työnantajien ja poliisien osaaminen ja viitsiminen on ollut vähänpuoleista. Tämä on hyvin vastenmielinen ilmiö nyky-Suomessa.

Minäkin, pelkkä pahainen Puheenvuorossa väittelevä maalaisukkeli, olen nyt saanut osani. Tänään sain nimittäin hämmästyksekseni kuulla, että minusta on lähetetty 'ilmianto' työnantajalleni. Nimellä Jyrki Ma****nen esiintyvä häirikkö on lähettänyt työnantajalleni viestin, jossa hän tekeytyy huolestuneeksi vanhemmaksi. Viestissä hän kysyy, mitä mahdollisuuksia hänellä olisi estää minua opettamasta hänen lastaan, jos lapsi tulisi kouluumme oppilaaksi (Vastaus: Ei mitään). Tätä ns. asiaansa hän höystää muutamin esimerkein Puheenvuoron kommenteistani. Viesti on 'alalle tyypillisesti' suomen pahoinpitelyä ja monin tavoin käy ilmi, että kyse ei ole oikeasti siitä, mistä tämä Jyrkinä esiintyvä kirjoittaa. Hän ei myöskään jättänyt mitään yhteystietoja itsestään jatkokeskusteluja varten. Viesti on lähetetty todennäköisesti tätä kiusaamiskampanjaa varten avatusta hotmail-osoitteesta ja numerotiedustelu ei tunne ketään Jyrki Ma****sta paikkakunnalta, josta hän väittää olevansa.

Työnantaja tietenkin vain tuhahti mokomalle ja tokaisi, että ei tuollaisia vanhempia tähän kouluun haluttaisikaan. Nykyaikana opettajalla ei ole mitään velvoitetta olla nuhteeton poroporvari, Lions-veli, kirkkokuorolainen tai siveydensipuli vapaa-aikanaan. Yksityishenkilönä saan olla luonnonsuojelija, mustanvihreä ja uskonnoton tai persujen ym. niljakkaiden nykyilmiöiden rökittäjä ihan niin vapaasti kuin sielu sietää. Työpaikalla tehdään hommat sitten sovituissa raameissa.  

Tuolloin tällöin Puheenvuorossa on kommentoitu, että ammattini takia en saisi olla sitä mieltä mitä olen ja kyseenalaistettu oikeuteni asemaani ja työpaikkaani. Näitä kommentteja on tullut, vaikka puheenaihe ei ole liittynyt kouluun tai kasvatukseen millään tavalla. Tällaiset kommentit kertovat tietenkin eniten esittäjästään: moni on aivan tietämätön suunnilleen kaikesta maan ja taivaan välillä, mutta vihaisia ennakkoluuloja sekä halua uhata ja panetella riittää. Usein huomaa, että perusopetuksessa yhteiskuntaopin tunneilla on ilmeisesti jätetty jotain hyvin olennaista käsittelemättä. Tai jäänyt käsittämättä. 

Vielä lopuksi nimimerkki Jyrki Ma*****selle terveisiä: Saat anteeksi, mutta muista hävetä epämiehekästä käytöstäsi. Minulla on omat epäilykseni todellisesta identiteetistäsi, mutta antaapa asian olla, tällä kertaa.

 

...

EDIT: No niin, nyt olen kuullut parista muustakin tapauksesta, asialla sama Jykä...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Pysytään sitten asiassa, jos on halua kommentoida. Kommentit, joiden ainoana ideana on sanoa 'niin, niin mutku te suvakitkin...' lentävät bittihelvettiin.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Huonot hävijät? Eiköhän se ole juuri toisinpäin. "Meillä on unelma" -tyyppiset ideologiat (monikultturismi, sosialismi) eivät ole oikein missään toimineet käytännössä. Tästä johtuen niitä on myös melko mahdotonta puolustaa järkiperäisesti ja asiallisilla argumenteilla.

Mitä tulee tuohon työnantajalle nimettömänä kielimiseen, niin siitä olen samaa mieltä. Se on raukkamaista.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kyllä minä nyt tarkoitan ihmisiä huonoilla häviäjillä, enkä 'ideologioita'.
Monikulttuurisuus on muuten yhteiskunnallista todellisuutta, Meillä on unelma oli eräs tapahtuma ja sosialisti en ole. Oliko muuta?

Nätisti sanottuna 'kansalliskonservatiivisuus'kaikkine liitännäisineen (vanhat sukupuoliroolit ym) on ideologia, jonka kantovoimaan en usko tippaakaan. Sen aika meni jo, ennen ei ollut asiat paremmin ja vestigia terrent. Moni jotain sentapaista täällä ajaa ärhäkkäästi, mutta varsin vähin eväin.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Sen verran kun olen Esa Mäkisen kirjoituksia lukenut, niin en minäkään lapsiani hänen kouluunsa laittaisi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sinulla on vilkas mielikuvitus, kun kuvittelet tekstien US Puheenvuorossa kertovan miten ihminen työnsä tekee.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Opettaja, joka on ilmaissut jatkuvasti avointa halveksuntaa ja kategorista vihamielisyyttä sitä laillista puoluetta kohtaan, jonka jäsen itse olen, asettaa valitettavasti tiettyjä kysymysmerkkejä koskien sitä, kuinka neutraalia ja objektiivista esim. yhteiskuntaopin sekä sitä sivuavien oppiaineiden opetus on.

Uskon kuitenkin - toisin kuin nämä jotkut muut ilmeisesti -, ettet anna asenteidesi näkyä työnteossasi ja olet ammattilainen.

Jollain tapaa kuitenkin ymmärrän huolen koskien sitä, jos ammatiltaan opettaja omaa vahvoja ja puoluepoliittisesti värittyneitä yhteiskunnallisia mielipiteitä (sekä antipatioita), joita vielä tunnustaa julkisesti.

Onneksi työnantajasi on nykyisen yhteiskunnallisen diskurssin tasolla, eikä hätkähdä niin vähästä kuin tämä Jykä epäilemättä toivoi.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä minusta on hienoa, että täällä puheenvuorossa on mielipiteitä aivan laidasta laitaan, on melko selviä rasistejakin, kuten myös niitä, jotka eivät erota pakolaisuutta ja parempaa elämää etsiviä.

On nato-trolleja, kuten myös Isävenäjää rakastavia kirjoituksia.

Kaiken perusta on kuitenkin kunnioitus, eri mieltä ja erilaisia maailmankatsomuksia on mukavaa ja kiinnostavaakin lukea.

Mielipiteistä tämä palsta koostuu ja jokainen saa olla eri asioista eri mieltä, tuskin täältä kuitenkaan juuri mihinkään se oikea totuus löytyy.

Tuollaiset ihmiset, jotka eivät kestä vastakkaisia mielipiteitä ja kehtaavat puuttua toisen ihmisen elämään tai lähettelemään jotain vihapostia, näiden ei pitäisi täällä lainkaan kirjoitella.

Kysehän on aivan puhtaasta tyhmyydestä ja lapsellisuudesta, jota ei voi yhtään millään puolustella, tuollaiset ihmiset ovat tämän yhteiskunnan loisia, jotka eivät ymmärrä käytöstavoista mitään. Tämä toiminta on näemmä yleistynyt, ja olisi kyllä hauska tietää tuollaisten älykääpiöiden motiivi, tai no ei kai tyhmyys suurta motiivia tarvitse.

Minäkin olen usein eri mieltä asioista, varmaan olen ollut blogistinkin kanssa, mutta keskustelua se vain on, toista loukkaamatta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Internetiä tämä vaan on. Pessimistisesti arvioituna tyhjään huutamista ja väärinkäsityksiä vaihtelevina konsentraatioina.

Risto Laine

Viheliäistä toimintaa ja taas yks kireepipo liikkeellä, no näitä kyllä löytyy näemmä. Tsemiä vaan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Onneksi vanhemmat eivät päätä, kuka saa lasta opettaa.

Aika erikoista meininkiä, mutta samanlaista häirintää jotkut tekevät ihan avoimesti omalla nimellään. En tiedä, onko se sen miellyttävämpää. Muutamastakin tapauksesta olen tietoinen. Häiritsijöillä on ollut vakavia mielenterveysongelmia, joten eivät ole tajunneet edes, että heiltä itseltään menee maine ensimmäisenä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Meillä oli Helsingin Kulmakoulussa matematiikan opettajana suurikokoinen mies. Hän oli sodan käynyt. Sirpale oli osunut jalkaan. Se oli jouduttu jäykistämään polvesta.

Koulumatkani kävelin Siltavuorenrantaa kohti Meritullinkatu 33: a. Olin tuolloin vähän toisella kymmenellä. Tämä opettaja ajoi työmatkansa polkupyörällä, siis yhdellä jalalla polkien. Hän ohitti minut usein aamuisin.

Nyt 60:n vuoden jälkeen…. parhaita oppitunteja.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mäkinen taitaa kirjoittaa itsestään? Et kai vain tehnyt tuota ns. ilmiantoa ihan itse?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen
Juha Hämäläinen

Miltä "voittaminen" tuntuu ?

Niko Sillanpää

Hmm. Esa Mäkinen on tässä oikeassa, vaikka kieltämättä asetelma, että Mäkisen kaltaisilla toimijoilla on periaatteellinen mahdollisuus indoktrinoida ajatuksiaan arvostelukyvyttömille lapsille, on hyvin vastenmielinen.

Mäkinen nyt sitten varmasti nousee myös puolustamaan Aleksi Valavuorta, Tim Huntia, Jordania Petersonia, Esko Kiesiä jne., joille progressiivinen lynkkausporukka on hommannut tai hommaamassa potkut.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Valavuoren potkut hankki kyllä ihan hän itse törttöilyllään. Työnantaja koki vissiin myös painostusta sponsorien suunnalta. En jaksa perehtyä siihen keitä nuo muut ovat, mutta siitä olen tyytyväinen, että Hännikäinen sai pitää apurahansa. Mies on loistava ja tarpeellinen kääntäjä ja kirjoittaja, vaikka hänellä onkin vastenmielinen maailmankatsomus. (Ymmärrän ehkä vähän, miltä männävuosikymmenten porvarillisista kyldyyri-ihmisistä mahtoi tuntua aidosti laadukkaiden kommaritaiteilijoiden kanssa.)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Petersonin ymmärrän hyvin vertauskohteena, mutta että Valavuori, Hunt ja Kiesi? Yhteiskunnallisessa keskustelussa esiin tuodut mielipiteet ovat kuitenkin selkeästi eri asia, kuin sopimaton käytös. Ei sillä että olisin ketään näistä laittanut kilometritehtaalle, mutta ontuvia esimerkkejä tässä yhteydessä ovat. Jos Jordan Peterson pistetään pihalle, menee kyllä käsitys kanadalaisista ihan uusiksi.

Niko Sillanpää

Niin mikä Huntin, Valavuoren tai Kiesin _käytöksessä_ (tai missään muussakaan edesottamuksessa) oli sopimatonta?

Ja tekihän Petersonkin puistattavan transgression kieltäytymällä puhuttelemasta sukupuoli-identiteetiltään häiriintyneitä heidän itsensä valitsemalla pronominilla siten kuulemma loukaten heidän "ihmisarvoaan" ja "ihmisoikeuksiaan" samalla heitä "hyväksikäyttäen" ja "aiheuttaen väkivaltaa".

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Heidän tapauksissaan kyse ei ollut yhteiskunnallisesta keskustelusta ja tuskin mistään poliittisesta näkemyksestä, tai edes mielipiteestä yleensäkään. Mielestäni on huonoa käytöstä ettei osaa nöyrtyä, kun omasta mielestään näppärä huumori räjähti kasvoille. Suurena sarkasmin ystävänä kokemus on valitettavan tuttu, mutta koska en pysty vaikuttamaan kuulijoiden älykkyyteen, on minun vastuullani arvioida heidän kykynsä - ja tarttua luuttuun kun epäonnistun.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #19

Kukaan heistä ei ollut mitenkään uhmakas tapahtumien yhteydessä, pikemminkin ihmeissään somepöyristyksen edessä, varsinkin Hunt, joka ei edes ollut somesetä. Mutta uhmakkuuden puuttuminen ei riitä, vaan somelynkkausporukkahan vaatii, että heidän moraalisen pöyristyksensä ja oikeassa olonsa edessä madellaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #21

Aivan, my point exactly. En tiedä miksi ajattelit minun pitäneen heitä uhmakkaina, paitsi Valavuorta joka selkästi oli sitä, mutta kiteytit kyllä ongelman. Kun on kaatanut maitolasinsa, ei riitä ettei kaada perään lisää. Pitää tarttua luuttuun. Valavuori kaatoi kyllä perään koko purkin toisella twiitillään, vaikka ekalla vain hieman läikähti.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #18

No Valavuori twiittaili pöllöjä ihan työnantajansa nimissä. Ja työnantaja reagoi. Sponsorien ja työnantajan mielestä se oli sopimatonta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Suomen kielessä onneksi on täysin monisukupuolineutraali persoonapronomini se. Sitä käyttäessään ei tarvitse ottaa kantaa mihinkään sen kummemmin ulkoiseen kuin sisäpuoliseenkaan sukupuoliseen habitukseen. Siitä vaan, sano piika seminologille.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Typerää toimintaa tommonen.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Vastaavaa tapausta on näköjään hiljattain käsitelty US :n puheenvuorossa.

http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225...

Kyseisen linkin takana esitetty kommentti #20 saattaisi mahdollisesti herättää pohdintaa myös Mäkisen tapauksessa. Henkilökohtaisesti EVVK Mäkisen toiminta opettajana hänen taustayhteisönsä ylläpitämässä koulussa.

Blogistin kovin sukupuolittunut diskurssi oman asiansa käsittelyssä kuitenkin nostattaa kulmakarvoja: "Vielä lopuksi nimimerkki Jyrki Ma*****selle terveisiä: Saat anteeksi, mutta muista hävetä epämiehekästä käytöstäsi." Kokeeko blogisti hänen työnantajalleen suunnatun (epäasiallisen) viestinnän olevan kovinkin sukupuolisidonnaista toimintaa?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

No minusta kantelupukkimeininki ja muu epäsuora kampitus ja selkäänpuukotus siksi, ettei tykkää toisen mielipiteistä on epämiehekästä. En keksi parempaakaan termiä.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#27

... raukkamainen, vilpillinen, luihu, kiero, kunniaton ja häpeällinen?

Jouko Paldan

Voiko olla ehdollista anteeksiantoa?

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Minä ainakin kysyin täällä aikaisemmin, että onko ok, että opettaja julkisesti pitää hyvänä, että metsästäjiä kuolee metsästysonnettomuuksissa tai toivoo näitä tapahtuvan nykyistä enemmän. Silloin kun julkisesti opettajana esiintyvä henkilö toivoo ihmisille kuolemaa, niin minusta se on aika huolestuttavaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset