Opehuone

Venäjä aloittanut sotatoimet Ukrainaa vastaan Asovanmerellä

Tänään Venäjä on tulittanut Ukrainan aluksia Asovanmerellä. Erikoisjoukot ovat vallanneet alukset. Tämä on Venäjän ensimmäinen avoin sotatoimi Ukrainaa vastaan. Tähän asti on käytetty tunnuksettomia sotilaita, toimittu kapinallisten tasavaltojen takapiruna ja tehty jatkuvia kyberhyökkäyksiä Ukrainaa vastaan. Nyt on siirrytty siis aivan uuteen vaiheeseen: sotatoimia tehdään oman lipun alla naapurimaata kohtaan.

Mitä tekee EU? Kuinka pahaksi tilanne meneekään? Riittääkö eläkeuudistuksen takia epäsuosioon joutuneelle Putinille pieni sapelinkalistelu vai tarvitseeko hän isomman konfliktin?

https://www.bbc.com/news/world-europe-46338671

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Krimin valtaus ja Itä-Ukrainan konfliktin jäädyttäminen laittomine rajoineen ovat odotetusti olleet vain välivaihe Venäjän agendassa, jonka askelmerkit lienevät piirretyt lopullisena tavoitteena koko Ukrainan valtaaminen. Mikä aikataulu sellaiselle on ja miten se on tarkoitus toteuttaa, on sitten eri asia. Mutta tällainen aseiden kalistelu ei ole yllättävää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En usko, että koko Ukrainan valtaaminen on lopullinen tavoite. Kyllä tavoitteeseen kuuluu myös Valko-Venäjän valtaaminen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ukrainan presidentinvaalien alla tällainen operaatio on aika outo: Venäjän vihaama Poroshenko saa nyt nostetta tästä. Hän ei ole ollut gallupien kärjessä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Mitä tekee EU?"

Enemmän kiinnostavaa on että mitä Trump tekee, tai jättää tekemättä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sillä on paskahalvaus, koska se odottelee erikoissyyttäjä Mullerin Venäjä-tutkinnan tuloksia.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos ukrainalaiset eivät ole panneet hanttiin nytkään, niin joutaa koko maa Putinille. Eihän niistä ole kuin harmia Euroopalle.

Laukaustakaan ampumatta luovuttivat Krimin. Unkarilaiset ja puolalaisetkin kaipaavan neuvostoaikoja. Joutais nekin Putinille

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Pian hra. Lintunen kirjoittaa blogin otsikolla: "Ukrainalaiset provosoivat alueloukkauksilla Asovanmerellä." Fasisti-etuliitteillä ja NATO-liitännäisillä, teemana rauhantahtoinen Venäjä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Suomalaisten kannattaa nyt erityisellä tomeruudella hokea hospoti-hospoti, eli että venäläisillä energiahankkeilla (Fennovoima & Nordstream II) ja energiariippuvuudellamme Venäjästä (bensa, diesel, maakaasu ym) ei ole kertakaikkiaan yhtikäs mitään ’turvallisuusulottuvuutta’.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Fennovoima on suomalaisenemmistöinen energiayhtiö. Nordstream II on venäläis-saksalais-hollantilais yhteishanke.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Juu, ei energialla talvipakkasella ole mitään yhteyttä turvallisuuteen:) Lintunen tietää, että hengissä säilyy kun tanssii ripaskaa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ukrainan kaapparihallinto esti puoleltaan kaiken liikenteen Krimille ja Venäjä joutui rakentamaan kymmeniä miljardeja maksaneen Kerstinsalmen sillan Krimin huoltamiseksi ja ihmisten liikkumisen mahdollistamiseksi.

Kaapparihallinon toimia johtava Poroshenko on viime viikkoina härnännyt Venäjän laivastoa ja provosoinut USA:n tiedustelukoneiden kanssa Venäjän talousvesillä. Nyt yrittivät päästä provosoimaan Krimiä Asovan meren kautta.

Poroshenkon seikkailupolitiikka johtaa siihen, että koko Itä-Ukraina, Luhanskin ja Donetskin kansantasavallat, hakee Venäjän federaation jäsenyyttä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

No niin, tulihan se museaalisen kommunistin selkäydinreaktiokin sieltä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kerroin vähän taustatietoa. Voivat sitten lisäksesi muutkin ymmärtää, mistä on kyse Krim, Mustameri, Asovanmeri tilanteessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Hyvä, että sisäpiiritietoa omaavana valistit meitä Venäjän seraavista askeleista koskien Itä-Ukrainaa. En epäile lainkaan, ettet olisi oikeassa.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen Vastaus kommenttiin #13

Kyllä kyllä, täysin ymmärretään, mistä on kyse...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Ukrainan kaapparihallinto esti puoleltaan kaiken liikenteen Krimille"

Yrittävät kovasti mutta ei se ole estänyt venäläisiä, tulevat rajan yli aivan kuten haluavat ja vielä raskaasti aseistettuna.

Varmaan Suomenkin fasistiporvarihallinto yrittäisi myös estää rajan ylitykset.

PS: Oletko jo ajatellut järjestää Porvoossa kansanäänestystä alueen liittämiseksi Venäjään? Vaalitarkkailijat tulisivat varmaan sopivasti aseistettuna valvomaan äänestystä.

Johan Bäckman ilmoitti blogissaan heinäkuussa 2014, että Suomeen on perustettu Donetskin kansantasavallan diplomaattiedustusto Donetskin kansantasavallan korkeimman neuvoston 16.7.2014 antamalla valtakirjalla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Donetskin_kansantasa...

Porvoon oblastissa olisi Bäckmanin Johanille sopiva kuvernöörin paikka ellei se Donetskin kansantasavalta toteudukaan. Sinunkin uskollisuus varmaan palkittaisiin sopivalla tavalla!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Ukrainassa järjestettiin presidentinvaalit 2014. Petro Porošenko sai 54,69 % äänistä ja valittiin Ukrainan presidentiksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Venäjä joutui rakentamaan kymmeniä miljardeja maksaneen Kerstinsalmen sillan"

Paisuivatko siellä rakennuskustannukset jälleen kerran, ketkä Putinin lähipiirissä nyt hyötyivät?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mistä valuutasta puhutaan? Kymmenen miljardia ruplaa on noin 130 miljoonaa euroa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #32

Ei stemmaa vaikka Lintunen olisi ilmoittanut ruplissa:

Tämän päivän tietojen mukaan sen hinta olisi runsaat 228 miljardia ruplaa eli noin 3,2 miljardia euroa. Hinta-arvio on muuttunut useaan kertaan projektin aikana.

https://yle.fi/uutiset/3-9107525

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Seija Nylund

Siltaprojektin toteuttajaksi valittiin liikemies Arkadi Rotenbergin yhtiö.

Rotenberg on kuulunut presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin nuoruudesta asti.

Kukaan ei tietysti tiedä mihin siltaprojektin rahat käytetään. Venäjällä on vaikea saada täsmällisiä tietoja valtion tilaamasta projektista.

Tarjouskilpailua sillan rakentamisesta ei järjestetty vaan Rotenberg sai yllätten rakentamisen omalle yhtiölleen..... ?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Arvioisin että Venäjän päämääränä on vaikeuttaa ja jopa sulkea Ukrainaa palveleva laivaliikenne itäiseen Ukrainaan ja tällä tavoin heikentää Ukrainan otetta ja vahvistaa omaa otettaan siitä. Silta palvelee näköjään kahta tarkoitusta varsin tehokkaasti.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kansainväliset lait merenkulkualalla eivät ole ennenkään Venäjää paljoa hetkauttaneet. Joku saattaa vielä muistaa tapaus Arctic Sunrisen.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tällä keinolla Venäjä voi Krimin ja Itä-Ukrainan ohella siirtyä myös Asovanmeren tosiasialliseksi hallitsijaksi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Niinpä. Eivätkä hetkauta länttäkään kun Ranskan armeijan sammakkomiehet räjäyttivät Greenpeacen Rainbow Warrior-aluksen Uudessa-Seelannissa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #18

Säälittävää aiheenvaihtoa jälleen kerran Lintuselta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Missä viipyy Natoon liittymisen mielipidetiedustelu? Tämä osoittaa taas suomalaisille kuinka vaarallista on vastustaa Venäjän pyrkimyksiä. Vähintäänkin 80% vastustaisi Natoon liittymistä nyt kun näemme seuraukset. "Miksi ehdoin tahdoin pitää kaivaa verta nenästä"?:)

Natomaat Tanska ja Saksa voisivat myös edellyttää venäläisiltä aluksilta samoja periaatteita kuin venäläiset Kertsin salmessa. Tasapuolista, eikö totta. Bosborin salmikin voisi tulla kysymykseen, mutta Turkki ei varmaan lähde siihen kun taitaa olla enemmän Putskun kavereita?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Eivät kapitalistiset valtiot estä toistensa laiva- tai lentoliikennettä. Rajoitukset toteutuvat vain sotatilassa, eikä aina silloinkaan. Amerikkalaiset suuryhtiöt kävivät kauppaa Hitlerin Saksan kanssa, jopa sodan loppuaikoina.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Älä ole varma, kyllä kapitalisteillakin on moraalia ja oikeuden tajua. Talouspakotteet ovat hyvä osoitus siitä, ettei roistoja hyväksytä.

Gorba on sentään eläkkeellä ja voi hyvin, miten luulet, pääseekö Putin ollenkaan eläkkeelle? Se sotilastiedustelun johtajakin, joka hoiti tuon Skripalien jutun, kuoli yllättäen vain 55 vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen (pari kolme päivää ehkä?).

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #21

Joo, kidutettiin pari kolme päivää ennen armonlaukausta ...

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Venäjä pelaa shakkia, jota emme osaa - pelaamme silti.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Älkää kuulkaas laittako mitään valemediaan vieviä linkkejä. Siivosin pois pari kommenttia.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Harmi. On niillä huumoriarvoa jos ei muuta. Tämmösten tekojen selittelyille tarvitaan niin villiä mielikuvitusta, että jopa J.R.R. Tolkien alkaa hikoilemaan haudassaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Lintunen, Venäjä on jälleen kerran selkeästi rikkonut Mustallamerellä yhtä kansainvälistä sopimusta, johon se on liittynyt.

Luehan tuo, minä kun en isäntiesi kieltä osaa, niin laitoin englanniksi.

”Article17

Right of innocent passage

Subject to this Convention, ships of all States, whether coastal or land-locked, enjoy the right of innocent passage through the territorial sea.”

Löytyy tästä luvusta:

”SECTION 3. INNOCENT PASSAGE IN THE TERRITORIAL SEA

SUBSECTION A. RULES APPLICABLE TO ALL SHIPS”

http://www.un.org/depts/los/convention_agreements/...

Löytyy tietysti myös suomeksi:

https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/199...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kannattaa myös muistaa, että 21. artikla antaa rannikkovaltiolle oikeuden säädellä omalla lainsäädännöllään "viatonta" kauttakulkua. Ja sen jälkeen eikun kinastelemaan noiden tykkiveneiden viattomuudesta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ja mihin rannikkovaltioon ja sen asiasta säätämään lakiin viittaat?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kenties viittaat tähän:

”- Ukrainian and Russian military ships and trade boats enjoy the freedom of navigation in the Sea of Azov and the Strait of Kerch;”

http://www.un.org/Depts/los/doalos_publications/LO...

Löytyy Venäjän jaUkrainan sopimuksesta, sivu 131.

Oliko sinulla vielä muuta yhtä tähdellistä lisättävää?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #40

Kaikesta huolimatta rannikkovaltiolla, tässä tapauksessa Venäjällä, on oikeus valvoa ja ohjata liikennettä aluevesillään vaikka viattomille läpikulkijoille on annettava pääsy läpi ja myös Ukrainan ja Venäjän keskinäisen sopimuksen mukaan. Tässä on siis kyse kahden osapuolen pitkään jatkuneesta kinastelusta erilaisin kertomuksin tapahtuneista enkä menisi julkisuudessa olevien kertomuksien perusteella, ainakaan vielä, nimeämään tämän viimeisimmän syyllisiä ja syyttömiä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #42

Luulisi Myyryläisen tietävän ihan maalaiajärjellä jo, että se on syyllinen, joka sotavoimin hyökkää toisen valtion lipun alla olevien laivojen kimpuun.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #45

Niin, tiedän kuka on syyllinen tilanteessa jossa joku tunkee toisen aluevesille ilman sopimatta vierailusta tai kauttakulusta eikä pysähdy rannikkovartioston kehotuksista huolimatta vaan tekee vaarallisia navigointiliikkeitä. Näin siis venäläisen narratiivin mukaan.

Toisaalta ukrainalaiset kertovat toista, m.m. sopimisesta Kertsin satamakapteenin kanssa ja reitistä, joten asiassa lienee joltisestikin vielä selvitettävää mitä oikeasti on tapahtunut.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #47

Ukrainan miehitetty alue, jota kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut Venäjän osaksi, ei ole Venäjän aluevesiä, Myyryläinen. Siihen ei edes täysjärkisyyttä vaadita, mutta sekin tuntuu olevan liikaa Venäjän asiamiehelle Myyryläiselle.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ja kukas tuon sopimuksen on allekirjoittanutkaan Venäjän toimesta: Myyryläisen bästis V.Putin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #41

Jos Jussila haluaa siirtää tämän keskustelun tuolle tasolle, minulle riittää. Jussila siis pitäköön tunkkinsa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #43

”Tuolle tasolle”? Älä kommentoi ilman relevanttia tietoa asioista.

Jani Kuusela

Luettelo käynnissä olevista sodista:

Yli kymmenen tuhatta uhria vuodessa:
1. Afganistan
2. Syyria
3. Irak
4. Meksikon huumesota

Yli tuhat kuolemaa vuosittain:
1. Burma
2. Somalia
3. Etiopia
4. Nigeria
5. Sudan
6. Pakistan
7. Siinai, Egypti
8. Jemen
9. Libya
10. Filippiinit

Yli sata kuolemaa vuosittain:
1.Kasimir
2.Israel / Palestiina
3. Turkin ja PKK:n konflikti
4. Uganda
.
..
...
Ja vasta sijalla 15. (alle sata uhria vuosittain listalla)
15. Itä-Ukrainan sota

Maailmassa on menossa parasta aikaa yli 40 kriisiä tai sotaa. Uhriluvut edellä.

Kysyn teiltä, arvon kansalaiset:

Onko syynä Putin vai koko Venäjä?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Miten tuo liittyy blogin otsikkoon: "Venäjä aloittanut sotatoimet Ukrainaa vastaa Asovanmerellä", Kuusela?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Asovan merellä? Eikös venäläiset nimen omaan estäneet noita kolmea alusta pääsemästä sinne pysäyttämällä ne jo ennen Kertsin salmea ja varmuuden vuoksi vielä hetkeksi sulkivat sillan aukon isolla tankkerilla. Olisi ehkä kannattanut ajaa Kertsin satamakapteenin osoittamaa väylää eikä seikkailla kymmeniä kilometreja siitä sivussa?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #50

Pistäpä nyt, Myyryläien todisteet siitä, että väätää reittia ajettiin. Kertsinsalmi on leveimmillään n.14km ja kapeimmillaan n.4km,miten siihin mahtuu vielä Venäjän aluevesiä ja kansainvälinen vesiväylä?

"– Venäjän suorittamaa Asovanmeren eristämistä ei voi hyväksyä. On tärkeää saada kyseinen merisaarto purettua, Maas kirjoittaa Twitterissä."

https://www.turkulainen.fi/artikkeli/723916-sauli-...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #51

Kyseiset purtilot olivat vielä kaukana itse salmesta kun ne käskettiin pysähtyä. Molempien osapuolten käsityksen mukaan, siis vasta matkalla salmeen.

Venäjä ei ole eristänyt Asovan merta. Se tosin on alkanut vahtia ja tarkastaa aluksia siellä koska ukrainalainen osapuoli on pidättänyt muutaman venäläisen aluksen. Ja tässä nyt akuutissa tapauksessa se sulki varmuuden vuoksi sillan aukon muutamaksi tunniksi varotoimena tilanteen ollessa n.s. "päällä". Siihen sillä on täysi oikeus rantavaltiona sillä YK:n kansainvälinen merisopimus antaa sille oikeuden ja velvollisuuden valvoa ja ohjata liikennettä aluevesillään. Tässä tapauksessa Kertsin satamakapteenin valtuuksilla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #52

Venäjä on viivyttänyt muidenkin maiden aluksia, ja mikä muu tarkoitus sillä olisi kuin häiritä Ukrainan ulkomaankauppaa.

The UK has joined calls for Russia to stop delaying or preventing access for ships to the Sea of Azov, following a discussion at the EU Foreign Affairs Council.

Russia’s continued disruption of ships attempting to access Ukrainian ports in the Sea of Azov is destabilising the regional economy. Restrictions on freedom of passage have been accompanied by an increase in Russia’s military presence in the sea.

A FCO spokesperson said:

Russia and its security forces continue to disrupt Ukrainian and international shipping calling at Ukrainian ports in the Sea of Azov. In March, Russia opened an unlawfully constructed bridge across the Kerch Strait connecting Russia to the illegally annexed Crimean peninsula.

https://www.gov.uk/government/news/uk-calls-on-rus...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #54

Nylund kyselee miksi Venäjä tekee tarkastuksia laivoille Asovanmerellä.

Sitä Nylundin tarkka vastaus saadakseen pitäisi kysyä FSB:tä jonka vastuualueeseen venäläinen merivartiointi muun rajavartioinnin ohella kuuluu.

Itse epäilen heillä olevan kaksi tarkoitusta:
1) valvoa, ettei mitään heidän kannaltaan sopimatonta pääse tapahtumaan heidän merialueillaan ja
2) osoittaa n.s. "lippua näyttämällä", että he valvovat myös käytännössä omia merialueitaan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #58

Kun ne eivät ole Venäjän merialueita, vaan Ukrainalta miehitettyjä merialueita. Ihan kansainvälisten lakien mukaan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #52

Eli kuitenkin Venäjä eristi Asovan meren, kun ei päästänyt Kertsin salmesta ukrainalaislaivaa läpi. Kertsin salmessa on ihan kansainvälinen alue, josta on päästettävä laivaliikenne läpi. Nyt ei päässyt. Venäjän asevoimat hyökkäsivät täysin avoimesti Ukrainan laivoja vastaan. Olet sinä kovin kovasti pyhittäytynyt Venäjän puolustamiselle.

Jani Kuusela

Siten, että Porosenko sai nyt tempauksellaan ajaa sotilaslaivalla Salmen läpi ilman sopimuksen mukaista ilmoitusta, meidänkin mediahuomion saadakseen edes pientä tuulta huonolle, todella huonolle vaalitulokselleen.

Se sijaan, että katsoisimme maailmassa tällä hetkellä yli 10 000, tai edes tuhat uhria vuodessa vaativiin sotiin tai kriiseihin, median huomio kääntyi yllätys yllätys Krimille.

Jos Ukrainassa järjestettäisiin nyt demokraattisesti vaalit, ennen aikaiset sellaiset, se lopettaisi Krimin kriisin.

Mutta ei. POROSENKO HALUAA KRIMILLE SOTATILAN, jotta tulevan vuoden 2019 vaalitkin peruttaisiin, ja hänen valtansa säilyisi. Eikö teitä hävetä?

Sama meno Euroopassa. Demokraattinen vaalitulos on väärä. Trump, Brexit, populismi... vaalitulos on väärä!! Eikö hävetä ja suuhun koske?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #53

Missä sanotaan, että Ukrainan ei ilmoittanut sopimuksen mukaisesti?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Myyryläinen ja Kuusela ovat vieläkin riemusta sekaisin eilisten juhlien takia. Eilen tuli kuluneeksi 71 vuotta kun heidän idolinsa Stalin ampui Mainilan laukaukset ja näin pääsi aloittamaan talvisodan fasistista Suomea vastaan.

Nämä Putinin ihailijat toivovat hartaasti että Putin aloittaisi kunnon sodan syntistä länttä vastaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olipas rajut bileet kun en muista mittää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset