Opehuone

Kun kunta järjestää vaalitilaisuuden...

  • Oikeusministeri kehuu vuolaasti Vestmania Sipoon sanomien ilmoituksessa
    Oikeusministeri kehuu vuolaasti Vestmania Sipoon sanomien ilmoituksessa

 

… sinne tavallisesti kutsutaan kaikkien puolueiden edustajia tai kaikki paikkakunnalta ehdolle asettuvat. Mutta ehei, ei Sipoossa! Tällä kunta järjestää oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) vierailun ja antaa Kokoomuksen kansanedustajehdokkaan Heikki Vestmanin tehdä siitä oman vaalitilaisuutensa. Vestman julkaisi paikallislehdessä ilmoituksen, jossa on Häkkäsen ylistystä Vestmanille. Kokoomuslaiset eivät näe tässä mitään hygieniaongelmaa - tai ehkäpä hyvinkin näkevät, koska reaktiot meitä ihmettelijöitä kohtaan ovat olleet hyvin aggressiivisia: huutopuhelu kirosanoilla höystettynä ja uhkailua oikeustoimilla.

On tietenkin sekin mahdollisuus, että tässä on ketju  vaalikuumeen sokaisemia ihmisiä, jotka ihan oikeasti eivät näe tässä mitään kummallista ja kyseenalaista. Silloin voi vain todeta, että meininki on kuin Venezuelassa ja muissa maissa, joissa rakenteellinen korruptio on hyvin syvällä systeemissä: Valtapuolueen toimissa ei tietenkään voi olla mitään vikaa, koska se on valtapuolue.

Ulospääsyreitti olisi hyvin helppo: Kunta nimeää jonkun muun kuin Vestmanin kunnanjohtajan rinnalle isännöimään keskustelua, johon oikeusministeri Häkkänen osallistuu. Valtuuston puheenjohtajistosta löytyy kyllä toimen miehiä ja naisia tähän tehtävään, jotka eivät ole ehdolla vaaleissa. Ulospääsyreitti on kokoomuslaisille varmasti tekemätön paikka: sieltä kun ei löydy miestä nostamaan kättä pystyyn virheen merkiksi. Yksi ratkaisu on tietysti se, että oikeusministeri ymmärtää, että ei hän tällaiseen näytelmään voi osallistua ja jättää tulematta. Oikeusministeriö on eduskuntavaalien järjestelystä ja vaalin toimittamisen oikeellisuudesta vastaava ministeriö.

Viranomaisen on oltava tasapuolinen ja sen uskottavuutta ja toimintakykyä ei saa vaarantaa tällaisilla mahdollisesti laittomilla sekoiluilla. On kyse demokratian ja Sipoon kunnan toiminnan uskottavuudesta. Tässä saattaa olla kyseessä myös virka-aseman väärinkäyttö: Vestman on nimittäin valtuuston puheenjohtaja ja on nyt valjastamassa kuntaa osaksi vaalikampanjaansa. Eivät tilaisuutta kunnan puolella järjestävät ole ihan viattomia hekään - tai sitten tämä kokoomuslainen, röyhkeä vedätys on onnistunut ja kunnantalolla ollaan vasta maanantaina heräämässä siihen, että mitäs tässä oikein tapahtuukaan.

....

Sunnuntaina illalla kunnan Facebookiin ilmestyi kommentti tilaisuuden mainokseen: ”... On ongelmallista, että Sipoon Sanomissa julkaistiin mainos, joka kytki tilaisuuden vaalikampanjaan.” siinä tunnstetaan kaiken selittelyn lopuksi. Kokoomus ja Vestman saivat siis ikäänkuin läväyksen näpeilleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kumman uskotmaksaneen kyseisen ilmoituksen, Kokoomuksen vai Sipoon kunnan?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Häkkäsen vierailu on ainakin nimellisesti Sipoon kunnan järjestämä, Vestman tekee siitä oman vaalitilaisuutensa.

Epäilemättä Vestman on maksanut ilmoituksen, vaikka ei sitä ilmoituksessa lue, vaikka nykyään pitäisikin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ilmoituksen alla oli Vestmanin nimi ja Kokoomuksen logo?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #9

Jos maksaja on vaikkapa Kokoomuksen Sipoon paikallisyhdistys, silloin ei pykälien mukaan riittäisi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #9

Tämä on ihan asian kannalta epäolennainen sivupolku, mutta menköön:
Maksajan ilmoittamisen riittävyydestä on tuolla linkin takana linjattu: ”...mikäli puolue itse maksaa mainoksen, on riittävää, että puolueen nimi selvästi esiintyy mainoksessa. Myös yksittäisen ehdokkaan vaalimainoksen osalta valiokunta pitää riittävänä, että jos ehdokas itse maksaa mainoksen, siitä selvästi ilmenee ehdokkaan nimi.” Eli tämähän tarkoittaa, että jos maksaja on muu kuin ehdokas itse tai puolue, on se ilmoitettava. Paikallisyhdistys ei ole sama kuin puolue. Sen verran olen vaalimainontaa ollut tekemässä, etä kyllä nämä ovat tuttuja juttuja.

Pykälistä saivartelun ja kinastelun sijaan on hyvä muistaa, että laeilla on aina myös tarkoitus: Mitä niillä halutaan saavuttaa, suojata tai estää jne? Puoluelain ja vaalirahoituslain po. pykälien tarkoituksena on huolehtia vaalirahoituksen avoimuudesta. Jokainen, joka kikkailee eikä ilmoita, haluaa jostain syystä salata rahojensa määrän ja lähteet. Valitettavasti se on mahdollista, eikä siitä joudu edesvastuuseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Itse ymmärrän jokaisen puolueen paikallisyhdistyksen osaksi edustamaansa emopuoluetta?

Lisäksi tämä ei ole mikään sivupolku blogisi aiheeseen. Päinvastoin sen ydintä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #22

Ei, ei. ”Olennaista on, kenen tililtä lasku maksetaan”. Näin on Oikeusministeriön tyyppi eräässä koulutuksessa linjannut.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kerrankin olen blogisti Esa Mäkisen kanssa samoilla linjoilla. Koska oikeustoimilla on uhkailtu, kannattaisi tuota varmaan selvittää, että saisiko tuosta istuntoa aikaiseksi. Nimittäin oikeusministerin siivellä tehty rikos ylittäisi varmasti uutiskynnyksen. Huomioarvo rahaksi laskettuna tasapelikin salissa olisi voitto (-;

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tässä on vielä aikaa saada kunta huomaamaan epäilyttävä viritys ja ratkaisemaan tilanne.
Ei minua mikään oikeuteen vienti kiinnosta, toivottavasti asia ratkeaa yleisen oikeustajun mukaisesti heti maanantaina.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kommenteissa on pysyttävä itse asiassa. Esimerkiksi Sak, Vihreät ja allekirjoittanut eivät ole se asia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kerrankin olen samaa mieltä Esa Mäkisen kanssa!

Käyttäjän Olli-PekkaSalminen kuva
Olli-Pekka Salminen

Tuskin kunta on tilaisuutta järjestämässä. Valtuuston puheenjohtaha, on hän ehdokas itsekin tai ei, ei tietystikään ole sama asia kuin kunta. Jos mainoksissa olisi maininta, xxxxx kunta järjestää vaalikeskustelutilaisuuden, tilanne olisi toinen. Yksittäiset valtuutetut voiva järjestää tilaisuuksia miten haluavat, kunhan eivät totea, että järjestäjänä on kunta, koska näin ei tässäkään tapauksessa ollene.

Ko. mainoksessa ei mainita kuntaa missään kohtaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kunta nimenomaan on tilaisuuden virallinen järjestäjä. Kunta lähetti tilaisuudesta lehdistötiedotteen ja kunta mm. mainostaa tilaisuutta FB:ssä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Oikeusministeri Antti Häkkänen Sipoossa - Tervetuloa keskustelutilaisuuteen 5.3. klo 11-11.30!
Oikeusministeri Antti Häkkänen alustaa ja keskustelee Sipoon pääkirjaston kahvilassa Café Emiliessä 5.maaliskuuta aiheesta "Suomen turvallisuus ja kuntalaisen tulevaisuus", kun ministeri vierailee Sipoossa.
Tilaisuus pääkirjaston (Pohjoinen Koulutie 2) kahvilassa Café Emiliessä 5.3. kello 11-11.30 on avoin kaikille kuntalaisille. Mukana keskustelemassa ovat myös kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Heikki Vestman. Keskustelutilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Ministeri Häkkänen vierailee Sipoossa kunnan vieraana ja tapaa vierailunsa aikana myös sipoolaisia lukiolaisia. Sipoon lukion ja Sibbo Gymnasiumin opiskelijoille järjestetään osana vierailua ministerin kyselytunti Topelius-salissa."

Aika luonnollista että kunnanvaltuuston puheenjohtaja on mukana keskustelussa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #16

Valtuuston pj kutsuu kaverinsa tilaisuuteensa, käskyttää kunnan tiedotuksen ja kunnanjohtajan hoitamaan järjestelyt, lukion rehtori on paikallinen kokoomuspolitiikko ja sitten Vestman laittaa lehteen oman ilmoituksen. Etkö todellakaan näe tässä mitään hygieniaongelmaa? Asuthan itsekin paikkakunnalla, jossa yksi valtapuolue fideszmäisesti voi käyttää kunnan organisaatiota omanaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #18

Riippuu, jos tulkintasi käskyttämisestä pitää paikkansa. Ministerin saaminen yleisötilaisuuteen on uutisen paikka. Vestman saa toki mainostaa omaa ehdokkuuttaan, ei kai sitä kukaan kiellä kunhan kunta ei maksa.

Viime pressanvaalien alla meillä kävi muuan Pekka Haavisto vihreiden järjestämässä kuntalaistilaisuudessa kunnan tiloissa ja kunta tiedotti tilaisuudesta nettisivuillaan ja facebookissaan. En osannut nähdä siinä mitään väärää (voit olla varma että etsin).

Poisteletko vastauksiani?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #19

Poistin yhden kommenttisi siitä kohdasta, jossa Lukkala sinnikkäästi haluaa opastusta vaali-ilmoittelusta. Olitkin kirjoittanut samansisältöisen, mutta laajemman ja paremman alemmas. Sitä ennen poistin yhden turhan, jossa oli länkytystä Väyrysestä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #24

En kyllä yhtään ihmettele, että kokoomuslaisten mielestä demokratian vaaliminen ja sitoutumattomuuden vaatiminen kunnalta on pikkusieluista saivartelua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Esa, on aivan sama mikä puolue näin toimii. Jokainen puolue voi omalla rahallaan kutsua kunnan järjestämiin tilaisuuksiin ketä haluaa. Näin olisi voinut tehdä myös Vihreät niin halutessaan!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #28

Et siis ole ollenkaan ymmärtänyt mistä nyt on kyse. Voi voi, ehkä kirjoitin liian vaikeaselkoisesti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Jotenkin tuntuu, että itse et ymmärrä sitä, mitä yrität väittää? Ja nyt joudut kynsin hampain väitettäsi puolustamaan? Vie asia oikeuden ratkaistavaksi, niin näet, että väärässä olet!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Mäkisen mopo on lähtenyt keulimaan. Kunnat järjestävät vaalien alla tilaisuuksia, joihin pyrkivät kutsumaan valtakunnallisesti vaikuttavia poliitikkoja. Kunnan omien ehdokkaiden kampanjan edistämisessäkään en näe mitään noin halveksuttavaa.

Vestman lienee äärettömän hyvä poliitikko, kun häntä on tällä tavoin tarpeen mustamaalata. Mäkisen kampanja tukee Vestmanin kampanjaa. Tilaisuuden yleisömääräkin noussee muutamalla, kiitos Mäkisen tiedottamisen.

Mäkinen, siinä vaiheessa, kun Perussuomalaiset rp:n Uudenmaan kampanjatyöntekijä käy ilmaisemassa tukensa mekkaloimisellesi, tiedät olevasi metsässä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sinulta menevät nyt ihan kaikki asiat aivan sekaisin. Otetaanpa rautalankaa: Ministerin vierailu kunnassa on aina tärkeä juttu. Mutta kunnan täytyisi pitää vaaliehdokkaat käsivarren mitan päässä, etteivät intressit sekoitu, pahimmillaan jopa lakia rikkovalla tavalla. Ja kyllä kunnan täytyy kohdella eri toimijoita tosiasiallisesti tasapuolisesti. Sen on myös näytettävä siltä ulospäin, eikä joltain oudolta Vestman-kultilta, kuten nyt.

Ei mahdu yleiseen oikeustajuun, että joku voi vaihdella valtuuston puheenjohtajan (lain mukaan virkamies) ja eduskuntavaaliehdokkaan (yksityishenkilö) hattuja oman etunsa mukaisesti miten vain.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kuten ei valtuutetutkaan, ole virkamiehiä, elleivät siviiliammattinsa puolesta sellaisia sattuisi olemaan. Toki esteellisyyssäädökset koskevat kaikkia valtuutettuja, myös puheenjohtajaa.

Ministerivierailu on kunnallenne tärkeä juttu ja on täysin selvää, että valtuuston puheenjohtajalla on iso rooli ministerivierailun järjestelyissä ja tilaisuudessa itsessään. Tuntuu oudolta, että kuntalainen haluaa kuntaa moittia hienon tilaisuuden järjestämisestä.

Valtuuston puheenjohtaja käyttää - luonnollisesti - tilaisuuden hyväkseen. Minusta lehteen laitettu Vestmanin mainos oli osoitus hyvästä tilannetajusta ja Häkkäsen suositus oli ihan normaalia toimintaa. Eri puolueiden ministerit antavat vaalien alla pienempien ehdokkaiden tueksi tuen osoituksia. Toiminta kestää hyvin tarkemmankin katselemisen.

Lakia ei ole minun nähdäkseni rikottu eikä toiminnassa ole muutakaan moitittavaa. Voit toki osoittaa lainkohtia, jotka osoittaisivat lakia rikotun. Nyt näytät vain sohivan satunnaisesti joka suuntaan, koska sinusta tuntuu ... pahalta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Valtuuston puheenjohtaja on luottamustoimessaan todellakin virka-asemassa. Ei pitäisi kirjoitella, jos ei edes tuon vertaa tiedä.

RL 11 § Tässä laissa tarkoitetaan...

2) julkista luottamustehtävää hoitavalla henkilöllä kunnanvaltuutettua ja muuta yleisillä vaaleilla valittua 1 kohdassa mainitun julkisyhteisön edustajiston jäsentä kuin kansanedustajaa edustajantoimessaan sekä 1 kohdassa mainitun julkisyhteisön tai laitoksen toimielimen, kuten valtioneuvoston, kunnanhallituksen, lautakunnan, johtokunnan, komitean, toimikunnan ja neuvottelukunnan, jäsentä sekä muuta mainitun julkisyhteisön tai laitoksen luottamushenkilöä; —

Tänään Östnyland-lehdessä kunnanjohtaja paheksuu reippaasti ja suoraan Vestmanin menettelyä ja sanoo, että tästä tulee jälkiselvittelyä.
Eli minä olen ollut oikeassa, te kaikki vastaanvänkääjät väärässä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Mäkinen hei,
kyseisessä kohdassa nimenomaisesti kerrotaan, mitä lakia tulkittaessa TARKOITETAAN "JULKISTA LUOTTAMUSTEHTÄVÄÄ HOITAVALLA HENKILÖLLÄ kunnanvaltuutettua ja muuta yleisillä vaaleilla valittua 1 kohdassa mainitun julkisyhteisön edustajiston jäsentä kuin kansanedustajaa edustajantoimessaan sekä 1 kohdassa mainitun julkisyhteisön tai laitoksen toimielimen, kuten valtioneuvoston, kunnanhallituksen, lautakunnan, johtokunnan, komitean, toimikunnan ja neuvottelukunnan, jäsentä sekä muuta mainitun julkisyhteisön tai laitoksen luottamushenkilöä;"

Kohdassa 1 taas kerrotaan, mitä laissa tarkoitetaan:

"VIRKAMIEHELLÄ henkilöä, joka on virka- tai siihen rinnastettavassa palvelussuhteessa valtioon, kuntaan taikka kuntayhtymään tai muuhun kuntien julkisoikeudelliseen yhteistoimintaelimeen, eduskuntaan, valtion liikelaitokseen taikka evankelisluterilaiseen kirkkoon tai ortodoksiseen kirkkokuntaan tai sen seurakuntaan tai seurakuntien yhteistoimintaelimeen, Ahvenanmaan maakuntaan, Suomen Pankkiin, Kansaneläkelaitokseen, Työterveyslaitokseen, kunnalliseen eläkelaitokseen, Kuntien takauskeskukseen tai kunnalliseen työmarkkinalaitokseen;"

Väitit kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa virkamieheksi. Hän on kuitenkin juuri kyseisen, lainaamasi, lainkohdan mukaan "julkista luottamustehtävää hoitava henkilö", ei virkamies.

Mäkinen, lue ja ymmärrä. Pelkkä lukeminen ei näköjään riitä. Sanot, ettei pitäisi kirjoitella, jos ei tuota vertaa tiedä. Pohdiskelepa nyt itse, kannattaako kirjoittaa ja kopioida, jollei ymmärrä käsitteiden "virkamies" ja "julkista luottamustehtävää hoitava henkilö" eroa edes silloin, kun kopioi lakitekstistä suoraan. Voi, Mäkinen, ah ja voi.

Älä sinä vielä lopeta kuitenkaan kirjoittamista ja kommentoimista: odotan edelleen, että kertoisit, miltä osin Vestmanin toiminta olisi rikkonut lakia. Kunnanjohtajan moitteet kertoivat vain siitä, että yksittäinen kuntalainen on pahoittanut mielensä ja kunnanjohtaja antaa siitä hyvästä pienen moitteen Vestmanille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #33

Kai Niemeläinen,

Virka-aseman väärinkäytöstä voivat myös kunnan luottamushenkilöt saada syytteen.

P.S. Kannattaa kaivaa netin kätköistä esiin esimerkiksi Kittilän laajalti tunnettu tapaus.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #34

Toivonen, emme väitelleet siitä, voivatko kunnan luottamushenkilöt saada syytteen, vaan siitä onko valtuuston puheenjohtaja virkamies. Näin Mäkinen väittää kommentissaan #26.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #35

Valtuuston puheenjohtaja voi saada syytteen ja rangaistuksen virkarikoksesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset