Opehuone

Älä heitä ääntäsi hukkaan pienpuolueille

Kuuntelin Radio Suomesta tunnin verran pienpuolueiden puheenjohtajien vaalitenttiä. Tuli kyllä selväksi, miksi jotkut heistä ovat päätyneet näihin sirpaleryhmittymiin. Joukossa oli muutama varsin tärähtänyt. Pahimpina tietenkin ulkomaalaisia lähes rikollisesti soimannut ja keskitysleirejäkin ideoinut de Wit ja myös maanisen nasaalisti välihuudellut kansalaispuolueen Kilpeläinen. Pari kommunistia möhisi ja funtsaili mukana hitaalla sytytyksellä niitä iänikuisia marxilaisten opintopiirien juttujaan, voi heitäkin. Kekkostakin kaivattiin.

Kenenkään ei kannattaisi äänestää näitä marginaalin marginaalin jakojäännöksen oudokkeja. Tuossa porukassa on kuitenkin ihan täysjärkisiäkin ihmisiä. Liberaalit, piraatit, eläinoikeuspuolue ja feministinen puolue ovat turhia ja haitallisia houkutellessaan fiksuja, nykyiaikaisia, kriittisiä ihmisiä haaskaamaan ainoan äänensä sirpaleryhmittymille, joilla ei ole mitään realistista toivoa yhdenkään edustajan läpisaamisesta. Äänestäkää vaan suoraan Vihreitä, eiköhän se ole reaalisin/siedettävin vaihtoehto näiden ryhmien tavoitteiden ajajaksi hallituksessa. Vai mitäpä piraatit ja liberaalit tuumitte vaikkapa Jyrki Kasvista seuraavan hallituksen digitalisaatiosta vastaavana ministerinä? Eivätköhän edistyisi aika mainiosti teidänkin tavoitteenne.

Sama sortin sakki jatkaa tv:n puolella klo 21. Ihailen toimittajien kärsivällisyyttä jo nyt etukäteen. Saas nähdä, minkä sirkuksen de Wit pistää käyntiin suorassa lähetyksessä. Vartija varmaan päivystää kulisseissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mä äänestän piraatteja. Ääneni ei mene hukkaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Piraatit ovat ihan ok (esim. Pennanen vaikuttaa hyvin järkevältä) . Liberaalitkin suureksi osaksi. Vihreitä en enää äänestäisi ellei joku pakota kirveellä tai haulikolla uhkaamalla... jos silloinkaan. Sorry, Vihreät. Blogistin kaltaisia toisia loukkaavia ja tahallaan muita aliarvioivia ja omasta ylemmyydentunteesta kärsiviä hörhöjä on puolueessa valitettavasti aivan liikaa. Plus jotkut Vihreiden huonot kannatkin sen lisäksi ja aikaisemmat haittoja aiheuttaneet virheliikkeet mm. fanaattisesta ydinvoiman vastustuksesta lähtien.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

En kannata piraatteja, mutta peukutan sitä, että äänestetään laskelmoimatta sitä, jota kannatetaan. Tosiasiassahan ääni menee melkein aina "hukkaan", koska harvoinpa yksi ääni mitään ratkaisee. Nyt äänesi näkyy joka tapauksessa omalta pieneltä osaltaan kannattamasi puolueen tuloksessa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Esa, oletko valmis lyömään konjakkipullon vetoa siitä, että näemmekö uuden puolueen eduskunnassa vaalien jälkeen?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kuuntelin tentin radiosta ja vaikka olen käytännössä kaikesta eri mieltä femakkojen kanssa, puheenjohtajansa oli varsin pirteän, sanavalmiin ja älykkään oloinen tapaus. Melkein jo maistan Amoksen ostaman juoman hellivän kieltäni. Eipä silti, liberaali pärjäsi varsin mainiosti.

Uskoisin yhden tai kahden uuden yrittäjän pääsevän läpi. Jos nyt Hjallista voi uudeksi sanoa, ja se toinen uusi menee Helsingistä. Mäkisen hädän ymmärtää kun se on todennäköisesti vihreiden keskenään jakamasta paikasta pois.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tokihan hedgeän riskiä Esan kanssa jos vaan hänellä uskallus riittää, mutta tuskin riittää.

He can talk the talk, but cannot walk the walk : )

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #9

En viitsi. Sain kerran konjakkipullon lahjaksi ja kauhean työlästä on sen tyhjentäminen ollut.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #11

Olisiko muu panos mieluisampi?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Suomessa on monia ihmisiä jotka haluavat olla puoluejohtajia. Joillekin puolueen perustaminen ja johtaminen on vapaa-ajan harrastus tai eläkeläisen ajankulua. Lisäksi siinä puuhassa pääsee aina kunnallis- ja eduskuntavaalien aikaan televisioon ja radioon.

Vastasin I-S:n vaalikoneen kysymyksiin ja kun ynnäsin koko revohkan niin tulin siihen tulokseen, että minun kriteereilläni Suomi tulisi toimeen kolmella erilaisia näkökantoja edustavalla vakavasti otettavalla puolueella, sekä yhdellä ukkosenjohdattimella.

Suomessa on kuitenkin yrittämisen vapaus ja se koskee myös puoluetoimintaa, joten näillä mennään ja kuka tietää vaikka neljän vuoden kuluttua puolueita olisi taas muutama lisää.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vanhoja luuseri-napinpainajia ei missään nimessä kannata äänestää: Suurimmat puolueet ovat täynnä näitä. Painavat nappia niin kuin käsketään ja nämä puudelit odottavat vain pääsevänsä ministeriksi joku päivä.

Henry

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Idealismi on kaunista, mutta oikeasti eduskunnassa pärjää vain liittoutumalla. Muuten jää pelkäksi poseeraajaksi ilman todellista vaikutusta mihinkään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ryhmäkuri eli "Demokraattinen sentralismi" on Lenin vuonna 1905 kehittämä järjestelmä. Tätä käsitellään hänen pamfletistaan "Mitä on tehtävä?".

Jos kannatat ryhmäkuria ja Suomen perustuslain rikkomista, niin mikäs siinä.

Henry

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #45
Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #50

Niiku' missä suhteessa?
Hommaa sinäkin kirjastokortti, niin ei tarvitse luulla asioita.

Henry

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

PIraattipuolueelle povataan paikkaa eduskunnassa ihan galluppien mukaan. Itse povaan kolmea paikkaa. Äänestän ehdottomasti itseäni. Vihreissä ja Piraateissa on valtavasti eroa ja Piraatit on muokannut joustavasti käsityksensä esimerkiksi menestyksellisestä energiapolitiikasta, mikä tarkoittaa esim. ydinvoiman uusia mahdollisuuksia. Joskus vihreätkin on noussut eduskuntaan ensi kerran.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen
Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Toivorikkaan Piraatin Puolueeton Kannatusmittaus OY vai mikä tuon tekikään.... No jooh.

Aidosti ihan mieluusti näkisin kolmekin piraattia eduskunnassa, mutta yllätyn iloisesti jos sinne pääsee yksikin. Toisaalta manaan heidän vaaliliittonsa alimpaan helvettiin mikäli feministipuolueesta menee joku läpi. En edes ole tutustunut toteutuiko tuo vaaliliitto... Olen Kouvolassa, ja jos täältä yksikään piraatti menee läpi, on se merkki maailmanlopusta ja ostan tonnilla säilykelihaa ja makaroonia, ja linnoittaudun.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #19

Kyllä se vaaliliitto toteutui ja mun mielestä se näyttää piraattien kannalta huonolta.

Keski-Suomessa ei olla vaaliliitossa. Tilanne on lievästi haasteellinen, kun puskemme yli äänikynnyksen.

Kaakkois-Suomi taitaa olla hankala.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jos sinua Janne Salonen se kyselytutkimus kiinnostaa, niin etsi se käsiisi. Kyseessä on tutkimus, joka lupaa piraattien, feministien yms. vaaliliitolle kaiken todenäköisyyden mukaan yhtä paikkaa Helsingin vaalipiirissä: toki se voi mennä feministeille.
Ennusteet Uudenmaan ja Keski-Suomen vaalipiirien piraattien läpimenosta ovat Udmurtian kansallisen shamaanineuvoston kokouksessa ilmestyksessä saatuja ennakkotietoja.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #29

Ahh, ajattelin Salminen että sinulla olisi linkata se tutkimus johon itse viittasit. Ei sitten.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #44

Janne Salonen, en ehdi nyt kaivella enempää, mutta tässä puhutaan uutismuodossa puhutaan Helsingin piirin vaaliliiton mahdollisuuksista: tietysti feministeillä on yhtä kova usko paikkaan kuin piraateilla, mikäli vain yksi vaaliliitosta pääsee:
https://yle.fi/uutiset/3-10583919

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

"Joskus vihreätkin on noussut eduskuntaan ensi kerran."

Hyvä pointti. Meikäläinenkin auttoi asiaa (äänestämällä Ville Komsia). Blogistin kaltaiset olisivat sanoneet, että hukkaan menee.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Olihan se nyt ihan eri tilanne silloin: Suomesta puuttui läntinen edistysmielinen, liberaali ja ympäristöasiat vakavasti ottava puolue. Suomi oli muutenkin ihan toinen kuin nykyään.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Vihreät on porvaripuolue,jolle annettu ääni ei mene vain hukkaan, se on suorastaan vaaraksi työväestölle.

Yhdeksälle pienpuolueelle annettiin Ylen radiossa alle 50 minuutin lähetyksessä keskimäärin 5 minuuttia/puolue. Vihreä puolue sai puoluepäivänä yksin noin 2 tuntia aikaa.

Valtava epäsuhta kertoo demokratian ja tasapuolisuuden syvästä kriisistä. Ja myös rahan ja vallan yhteen kietoutumisen aiheuttamasta korruptiosta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Miksi 15 kansanedustajan puolueen saama tila pitäisi olla sama kuin vaikkapa näiden marginaalisten kommunistipuolueiden, joilla ei ole yhtään kansanedustajaa ollut ikinä?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kiitos, Esa, tämä oli loistava raportti. Riittää minulle. Olen tyytyväinen että päädyin kuuntelemisen sijasta tekemään jotain hyödyllisempää. Se oli sentään 2 h ainutkertaisesta elämästä. Joten kiitos.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Vaikka kansanedustajapaikkaa ei tulisi, niin puolue voi kahden prosentin valtakunnallisella äänisaaliilla päästä osittaisen puoluetuen piiriin. Tämä luonnollisesti auttaisi ulkoparlamentaarista aktivismia.

Risto Huovinen

Kyse on siitä, että kokeeko nykyisten puolueiden ajavan niitä asioita, jotka kokee itse tärkeäksi. Jos omia ajatuksia vastaavaa puoluetta ei ole, on ainoa mahdollisuus perustaa puolue, joka ajaa tärkeiksi koettuja asioita.

Jos ihmiset ryhtyvät ajattelemaan, että uutta ja parempaa vaihtoehtoa ei kannata äänestää, koska sillä ei ole kannatusta, niin tällöin tulee toimineeksi vastoin omaa etua ja myös oman maansa etua.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@18. Hyvin sanottu. On myös ihmisiä, keillä on jäänyt kuin viallinen levysoitin, että ei niistä koskaan tule mitään eikä tule ikinä pääsemään ja monta kertaa pitää muistuttaa, että niin oli Vihreillä vaikeuksia päästä äänikynnyksen yli ja siitä selvittiin hädin tuskin.

Ennen Vihreiden pääsyä eduskuntaan olivat samat valituksen virret ja nyt tässäkin ruikutetaan samalla lailla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun vihreä liike rekisteröitiin puolueeksi Koijärvitempauksen jälkeen, se oli tyypillinen sirpaleklikki, jolle naureskeltiin ja jota ei noteerattu missään. Sitten 80-luvun ensimmäisissä eduskuntavaaleissa se yllättäen saikin kaksi edustajaa läpi, mitä pidettiin sensaatiomaisena.

Olisiko ollut parempi, että sitä ei olisi äänestetty lainkaan, kuten ehdotat sirpalepuolueista?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Ehdottomasti olisi."

Jälkiviisaus on niin perin helppoa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Korjaan sen verran, että noissa 1983 vaaleissa vihreät ei vielä edes ollut rp.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Olisiko ollut parempi, että sitä ei olisi äänestetty lainkaan, kuten ehdotat sirpalepuolueista?"

Jos 1980-luvulla olisi ollut internet ja some, kenties vihreillä olisi kannatusta tänä päivänä kristillisten verran. Itse äänestin vain Vihreitä 2010 asti vain imagon ja omien mielikuvien perusteella, kunnes tutkittuani tarkemmin ohjelmaa ja johtohahmojen kannanottoja, ymmärsin Vihreiden vaihtaneen jo ajat sitten ekologian ideologiaan ja se siitä.

Piraatit on mielestäni uusi vihreä - "Ekologiaa ilman ideologiaa" - luki Prahassa piraattien vaalijulisteessa 2017 ja se iskulause tarttui sointuvan osuvana korvaan:)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jospa annettaisiin ihmisten itse päättää ketä tai mitä äänestävät. Vähättelemällä oman ajatusmaailman ulkoisia ihmisiä on typerintä, mitä demokratiassa voi esittää!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Perussuomalaisten ääniä vaanivia pienpuolueita on lukuisasti. Toivon niistä muutamien pääsevän eduskuntaan, koska sehän tekee meistä entistä suositumpia. Myönteinen asenteeni eroaa tässäkin suhteessa blogistin aatoksista.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Katselin tuon pienpuolueiden TV-väittelyn.
Uskon, että noista 80% valitsemalla saisi aikaan aika hyvän hallituksen.
En kuitenkaan viitsi kertoa, ketkä pudottaisin pois. :)

Henry

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Perussuomalaisethan olivat oikein kauniisti vinkuva pienpuolue aika pitkään, hyvin pitkään. Kai muistamme, kuinka he valittivat, miten heitä sorretaan... No populistit olisivat saaneet jäädä sinne äänikynnyksen alle, mutta minun mielestä jokainen pienpuolue, jolla on edes jonkinlaista oikeaa aatteenpaloa takanaan, nousee sen äänikynnyksen yli ennen pitkää.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Varmasti nouseekin, jos se ei ole vain jonkun riitaisan porun synnyttämä yhden eläkeläisen tai jengi-/kyläpäällikön viritelmä.
Ja näyttää myös siltä, että suomalaisia ei riittävän vankasti kiinnosta yhden asian puolue. Senhän ovat persutkin huomanneet.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Eikö blogisti halua/kehtaa kertoa puoluekantaansa tuossa esittelyruudussaan?

Henry

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Liberaalit saavat ääneni, kuten ensimmäisen kerran äänestäessäni vuonna 1980.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Kyllä todellinen hukattu ääni on antaa äänensä jollekin uudelle yrittäjälle vanhojen puolueiden ääniharavien takana. Se ainoastaan nostattaa niitä samoja naamoja, jotka kiikkuvat listan kärjessä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Voi se myös nostaa uuden yrittäjän vanhan naaman ohitse, sikäli kun yksi ääni yleensä jotain voi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, kansalaien äänihän menee puolueen hyväksi eli vaaleissa äänestetään lähinnä puolueohjelmaa ja (usein) puolueohjelmaa raiskaavien nokkamiesten eduksi.

Henry

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

Suurten puolueiden ehdokasvalintaprosessi on niin pahasti miinoitettu, että sitä kautta on mahdotonta muuttaa mitään. Rahalla pääsee mihin vaan. Hyvänä esimerkkinä siitä, miksi olet väärässä toimii Perussuomalaisten nousu haudan partaalta Jytkyyn. Vaikka suuren puolueen kuplasta käsin kuinka vaikuttaisi, että pöhinä sen ulkopuolella on turhaa, asia ei ole niin. Se, että äänestäjä äänestää ketä haluaa kuuluu demokratiaan. Sitä paitsi, mitä hyötyä on äänestää ihmistä, joka pääsee ilman sinunkin ääntäsi läpi? Hukkaanhan se ääni menee?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Et ilmeisesti riittävästi tunne Suomen vaalijärjestelmää, kun luulet, että ehdokkaitaan läpi saavien listojen äänestämisessä ääni menee hukkaan. Oletko kuullut vertausluvuista?

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Olen jo luvannut ääneni ystävälleni, vaikkei hänen lavashow iskenyt kyllä ollenkaan. Kaveri on kuitenkin heittänyt useammankin loistavan keikan kitaran varressa.
Kautta linjan harvinaisen laimea keskustelutilaisuus. Liberaali oli tosi liberaali ja kommunistien se iloisempi, olisi varmasti mielenkiintoista seuraa oluttuopin äärellä.
Selkeästi järkijätkä Pennasella olisi kaiketi varaa palkata joku stylisti, niin ääniä tulisi enemmän. De Vit epäonnistui pahasti käyttäytyen huonosti ja paasaten. Jos aikoo ääniä öykkäröimällä olisi pitänyt ampua sitten reilusti yli ja aloittaa vaikka nyrkkitappelu sen antifa-merkkiä kantaneen kaverin kanssa. Vähintään paini studiohenkilökunnan kanssa ja porttikielto nostaisi kannatusta.
Pieneläinpuolueen kaveri oli muuten välillä ihan ok, mutta kun poliittiset tavoitteet on puoluenimen mukaiset niin ei.
Kansalaispuolueen kundilla oli kaikki poliitikon elkeet ja siisti puku. Ainoa, joka selvästi viihtyy politiikan parissa.
Feministi oli selkeästi vahvoilla omalla alallaan ja ihan sympaattisen näköinen.

Olisin toivonut jotain uutta tai radikaalia. Tylsimmät vaalit ikinä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Marco de Wit on hyödyllinen idiootti jos se vie jonkun äänen perussuomalaisilta. Samoin se toinen tohelo jonka nimeä en nyt muista. Kolme pienpuoluetta herätti vähän hämmästystä: mitä niillä on annettavaa, koska vihreät on liberaali feministinen eläinoikeuspuolue?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Niin, itseasiassa äänestämällä jotain yllämainittua rupuliryhmää, joka ei pääse lähellekään eduskuntaa äänestää itseasiassa juuri niitä arvoja ja linjauksia vastaan, joita haluaisi edistää,

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Näinhän se epäilemättä on.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Toisaalta eihän noista pienpuolueista muut kuin siniset ja ehkä liike nyt saa edes yhtä ehdokasta menemään läpi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset