Opehuone

Vihreiden seuraava puheenjohtaja on Maria Ohisalo

Suomi saa kesäkuussa lopullisesti ja virallisesti uuden pätevän ja taitavan kärkipoliitikon. Ehdokasasettelun määräaikaan mennessä ei ilmoittautunut muita ehdokkaita.  Se on tietysti vähän outoa, mutta sääntöjen mukaan tässä on edetty. Liittomuotoisessa puolueessa piireillä ja valtakunnallisilla yhdistyksillä on oikeus nimetä ehdokkaita. Ehdokkaan voi myös asettaa vähintään kaksi puolueen jäsenyhdistystä, joiden jäsenenä on yhteensä vähintään 50 äänioikeutettua jäsentä. Vihreillä on vuodesta 2008 alkaen ollut voimassa päätös järjestää jäsenäänestys, mikäli ehdokkaita asetetaan useampia kuin yksi. Nyt jäsenäänestystä ei siis tule. 

Maria Ohisalo on 34-vuotias leipäjonoja tutkinut tohtori, köyhyystutkija ja kansanedustaja. Hän on kotoisin Itä-Helsingistä. Ohisalo toimi vakuuttavasti puolueen puheenjohtajan sijaisena viime syksyn ja tämä näyttö varmasti vaikutti siihen, että hänellä on nyt niin laaja kannatus ja luottamus, että muita ehdokkaita ei asetettu.

(Melkein) kaikki muut puoluejohtajat tulevat varmasti vaikuttamaan viime talven lumiukoilta hänen rinnallaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Ensimmäisenä askarruttaa etteikö kukaan muu halunnut johtaa vihreitä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihreissä tilanne ei ole poikkeuksellinen. Ilman vastaehdokkaita valta on vaihtunut myös vuonna 1995 Pekka Haavistolta Tuija Braxille, 2001 Satu Hassilta Osmo Soininvaaralle ja 2009 Tarja Cronbergilta Anni Sinnemäelle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Erittäin hyvä valinta, varmasti riittää asiantuntemusta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Varmasti leipäjonoja ja köyhyyttäkin voi tutkia, ja epäilemättä instrumentit ovat jotain muuta kuin metrimitta ja suurennuslasi, koska aihe on pikemminkin käsitteellinen kuin konkreettinen.

Maria Ohisalo pyöräilee vuosittain tuhansia kilometrejä enemmän kuin minä, ja sekös perus-suomalaista lihaasyövää*) heteromiestä ärsyttää! Liian nuori ja liian nainen kukistamaan minut kestävyysliikunnassa - "pah", kuten konservatiivinen maalaismies Sepe Susi (sit) saattaisi kommentoida.

https://i.ylilauta.org/dd/f98a3eeb/photo_2018-08-1...

Kun organisaatiossa ei päästä (eikä jouduta) valitsemaan puheenjohtajaa vaihtoehdoista, vaan nimeäminen tapahtuu lähinnä aplodeeraamalla, tuleeko kenellekään muulle mieleen Pohjois-Korea?

*) nimenomaan EI "perussuomalaista lihaa syövää"

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Heh, oikeinko ylinautaa siteeraat jonain auktoriteettina? Onpa huvittavaa.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Minua, samoinkuin Tuomoa, tosiaan ihmetyttää tämä yksimielisyys.
DDRssä oli sama meininki.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No höh, mistä sinä DDR:n tähän pieraisit? Vihreissä tilanne ei ole poikkeuksellinen. Ilman vastaehdokkaita valta on vaihtunut myös vuonna 1995 Pekka Haavistolta Tuija Braxille, 2001 Satu Hassilta Osmo Soininvaaralle ja 2009 Tarja Cronbergilta Anni Sinnemäelle.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

DDR ja Pohjois-Korea, joopa joo. Aika väsynyttä läppää. On niitä muitakin suomalaisia puoluejohtajia tullut valituksi ilman vastaehdokkaita.
Kaikilla halukkailla oli kyllä ihan tavanomainen mahdollisuus hankkia piirejä ja yhdistyksiä taakseen. Harvalla vain olisi ollut niin vahvoja työnäytteitä esitettävänään kuin Maria Ohisalolla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En muista, että kuinka monasti esimerkiksi Soinilla oli vastaehdokas kun hänet yhä uudelleen valittiin puheenjohtajaksi, mutta muistelisin, ettei kovin montaa kertaa.

Potentiaalisia kilpailijoita varmasti karsi se, että Ohisalo on ollut vahvassa nosteessa joten luultavimmin moni jätti kisan väliin koska oletti kuitenkin häviävänsä. Ja jotkut, kuten vaikkapa Kari koska kannattivat Ohisaloa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vihreät vetoamassa perussuomalaisten johtajavalintoihin ikään kuin perusteluna vaihtoehdottomuudelle? On se politiikka veikeä laji!

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #15

On se tahallinen väärinymmärtäminen niin mukavaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #19

Vihjaatko, ettei Mäkisen ja Kivelän tekstejä saisi lukea niin kuin ne on kirjoitettu, tässä tapauksessa "whataboutistisina" muistutuksina muista puolueista?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #20

En vihjaa mitään. Voi toki olla niinkin että ymmärtämättömyys ei ole tahallista, mistäpä tiedän.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Eiks toi oo aivan liian kokematon hallituspuolueen johtoon ja varsinkin ministeriksi? Tulee aivan varmasti meneen käsille tää setti.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Hän on jo kokenut poliitikko, vaikka vasta nyt nousikin eduskuntaan.Tuskin muuten sanoisit noin, jos kyseessä olisi mies. Moni mies on noussut ministeriksi ja puolueen puheenjohtajaksi noin kolmevitosena.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ohisalolla on vahvaa kokemusta vihreiden toiminnasta puolueena ja hänestähän tulee vihreiden puheenjohtaja, eli se on tärkeää.

Ohisalolla on myös erittäin hyvä pohja toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana hänen poikkeuksellisen vahvan asiantuntemuksensa pohjalta. Eipä tule viime vuosilta Suomesta mieleen yhtä lupaavaa puolueen puheenjohtajaa, jos tarkastellaan puhtaasti meriittien kautta.

Voihan olla, että Ohisalo on kokematon puoluepoliittisessa pelaamisessa, mutta se voi olla hyväkin, että tulee toisenlaista osaamista suomalaisen politiikan johtopaikoille.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

on ihan hyvä valinta. Todella hyvä vrt. Touko jne.

Ja saa kyllä monta kilpailevan puolueen johtajaa näyttämään menneen talven lumilta

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ohisalo on vähän kuin Touko Aalto taannoin: Suomen seuraava pääministeri. Jos vihreiltä kysytään.

Onko kukaan muu kiinnittänyt huomiota siihen että juuri Ohisalon kohdalla mainitaan aina hänen tittelinsä "köyhyystutkija"? Harvan muun poliitikon kohdalla muistetaan tituleerata mitenkään, no persut tohtori Halla-ahoa mutta muuten ei.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

No, mistä sitten löytyisi nämä muut uskottavan akateemisen uran tehneet poliitikot sitten, joiden titteleillä olisi jotain painoarvoa? Kovin montaa tohtoria ei tule heti mieleen. Ihan viime vuosina huipputason yhteiskunnallista tutkimusta tehneitä ei taida ihan politiikan huipulta löytyä Ohisalon lisäksi?

Halla-ahoakin kutsutaan tohtoriksi vain, koska hän on onnistunut väittelemään tohtoriksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"No, mistä sitten löytyisi nämä muut uskottavan akateemisen uran tehneet poliitikot sitten, joiden titteleillä olisi jotain painoarvoa?"

Painoarvosta en tiedä mutta jos tittelinkipeitä ollaan niin miksi ei puhuta ylioppilas Haavistosta?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #16

Kyllä siitäkin on puhuttu väsymykseen asti. Ei se ole tittelinkipeää, jos henkilön saavutuksia huomioidaan. Ohisalon saavutukset ovat suurelta osalta akateemisia, Haaviston saavutukset ovat esimerkiksi kansainvälisessä rauhantyössä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #17

Ei "köyhyystutkija" ole mikään akateeminen arvonimi vaan ammattinimike.
Minun tietääkseni hän on kansanedustaja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

”Osaamisensa myötä Ohisalolle sopisi sosiaalipuolen salkku. Jos hän tällaisen saa, vihreät voi profiloitua entistä paremmin näissä kysymyksissä, joita vielä pidetään SDP:n ja vasemmistoliiton ydinalueena.”

https://www.vihrealanka.fi/juttu/yhden-ehdokkaan-p...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kyllä ainakin sitä Sipilän insinööriyttä on ihan kiitettävästi toisteltu. Soini toisteli ihan itse maisterisjätkää. Stubbin tutkinnot pyörivät myös esillä takavuosina.

Ajantasainen, suoraan tärkeään sosiaalipoliittiseen asiaan liittyvä asiantuntemus on kai ihan hyvä asia, vai eikö muka? On se nyt ainakin kirkkoslaavia relevantimpi.

Janne taitaa olla vähän järkyttynyt ja katkera, kun hänen ’suosikkinsa’ Emma Kari ei lähtenyt ehdolle, kun näköjään pitää vähän väkisin vääntää jotain valitettavaa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Paras mahdollinen valinta vihreiltä tämä Maria Ohisalo. Pätkäpuheenjohtajaa valittaessa vahvoilla spekulaatioissa oli käsittääkseni Emma Kari, ennen kuin tämä yksi harmaaohimoinen Haavisto lupautui. Mikä muutti puolessa vuodessa Emma Karin suunnitelmat?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei viitsinyt lähteä häviämään äänestystä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niin se varmaan on. Ennen vuoden 2017 puoluekokousta kirjoitin näin: "Viime viikkoina tehdyissä kyselyissä puheenjohtajaehdokkaiden kärki on ollut kutakuinkin sama. MTV:n vihreiden piirihallituksille tekemässä kyselyssä suosituin ehdokas oli Touko Aalto ja häntä seurasivat Emma Kari, Krista Mikkonen ja Maria Ohisalo. Jos kauneus pelastaa maailman, kuten Dostojevski väittää, on Ohisalo paras kandidaatti maailman pelastajaksi. Ei hän huono puheenjohtajakaan varmaan olisi."

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237992...

On surullista, että Aalto sairastui. Mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin: hänen sijaisenaan Ohisalo pääsi näyttämään kyntensä. Vaikea häntä on mennä haastamaan kun ne häntä kokeneemmat ovat lähdössä Brysseliin (ja ovat molemmat jo aiemmin olleet vihreitten puheenjohtajina). Eihän Mikkosessa ja Karissa toki mitään vikaa ole, mutta eivät he Ohisaloa ohita, sillä häntä ei ohita kukaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

No, ylioppilas Pekka Haavisto on varmasti koko ajan valmiudessa palaamaan vihreiden puheenjohtajaksi jos tämäkin kupla puhkeaa.

P.S. Touko Aalto- hehkutus ei hevin unohdu keneltäkään vihreiden touhuja mediassa seuranneelta kansalaiselta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tämäkin kupla? Ei minulla näin äkkiseltään muuta kuplaa tule mieleen kuin Soini. Se oli toisessa puolueessa, mikä on näemmä sinulta unohtunut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vihreiden harjoittama Maria Ohisalo-hehkutus kertoo, ettei puolueessa ole opittu yhtään mitään Touko Aalto-hehkutuksesta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Tämä kommenttisi nyt ei kerro muusta kuin siitä että sinä et ole ihan kartalla. Et Ohisalosta, Aallosta tai muistakaan vihreistä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #27

Sen nyt ainakin tiedän, että vihreät tiputtivat eduskuntavaaleissa Touko Aallon kartalta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28

Joo, ei tullut riittävästi ääniä. Se on sääli. Vielä enemmän harmitti Ozan Yanarin tippuminen... mutta ei se mitään, ensi kerralla tulee 17 vihreää naista niin kuin nytkin ja vielä 17 vihreää miestä (nythän tuli vain kolme). On siinä populisteilla itkemistä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #30

Kun kuplat puhkeavat niin äänestäjät kaikkoavat.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #34

Näin demarinakin totean, että Ohisalo on kauempana kuplasta kuin kukaan viimeiseen puoleen vuosisataan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ylioppilas Haavisto, heh. Ei se koulutus kaikkea ihmisen sivistyksestä kerro. Onhan Halla-ahokin tohtori.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onhan se noinkin.

Maailmanpankin varakuvernööri Pekka Haavisto on esiintynyt professorina, tutkijana ja valtiotieteen ylioppilaana CV:ssään mutta nämä kaikki tiedot hän on viime vuosien aikana poistanut kun henkilökohtainen sivistys on lisääntynyt.

P.S. Erityisesti Tampereella rasismin tulisieluisena vastustajana tunnettu Pizzeria-Päivi Lipponenkin (sd.) on koulutukseltaan filosofian tohtori.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #37

Sinä teet kyllä hienoa vaalityötä vihreiden puolesta. Jos kaikki vihreitä kohtaan esitetty kritiikki olisi tuota tasoa (ja yleensä se on), niin voi pojat. Kuka tarvitsee ystäviä, kun on tuollaisia vihollisia?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #38

Vaalityöstä puheenollen vihreiden puheenjohtajavaali jää jäsenkunnalta väliin kun 15.6.2019 käytävään puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut vain yksi osallistuja. Ei jäsenäänestystä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #39

Vihreissä tilanne ei ole poikkeuksellinen. Ilman vastaehdokkaita valta on vaihtunut myös vuonna 1995 Pekka Haavistolta Tuija Braxille, 2001 Satu Hassilta Osmo Soininvaaralle ja 2009 Tarja Cronbergilta Anni Sinnemäelle. Vuonna 2017 tilanne oli poikkeuksellinen kun Ville Niinistö ei voinut enää jatkaa. Ainoastaan vihreät ampuu tuollaisessa tilanteessa itseään jalkaan ja vaihtaa yliviritetyn kierrätyssääntönsä vuoksi puheenjohtajaa juuri kun nousukierre on alkanut. Silloin oli kuusi kandidaattia, toinen toistaan tuoreempia ja tuntemattomampia. Ohisalo oli mukana jo silloin mutta hänen pätevyytensä ei ollut laajempien piirien tietoisuudessa. Nyt on toisin; hänestä on hyvää vauhtia tulossa Haaviston kaltainen tähti jota arvostetaan yli puoluerajojen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset